Zdravlje

Zdravlje

Vodite dnevnik, pazite što jedete… Evo kako još možete spriječiti migrenu

Shutterstock

Vrlo jaka glavobolja naziva se migrenom, a ona dolazi s nizom svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obveza.

Migrena se javlja uz niz svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obveza.

Migrena je vrlo jaka glavobolja, a od nje pate više žene nego muškarci. Ova jaka bol još se deklarira kao „napadaj“, a često se opisuje kao pulsirajuća bol na jednom dijelu glave. Simptomi variraju od osobe do osobe, no mnogi uz pojavu migrene osjećaju vrtoglavicu, mučninu, postaju vrlo osjetljivi na svjetlost, glasne zvukove, mirise i katkad dodir.

Ako ste već imali migrene, pomoći si možete tako da zapamtite koji su okidači i svjesno iz izbjegavate.

Izbjegavajte jaku svjetlost: Glasa glazba, svjetla i slične stimulacije su učestali okidači za pojavu migrene. Izbjegavajte vožnju po noći, odlazak i kino i klubove…

Birajte pažljivo namirnice: Određena hrana može inicirati glavobolju pa izbjegavajte čokoladu, crveno vino, procesuirano meso, zaslađivaće i sir.

Ulje čajevca – njeguje kosu i kožu, a pomaže i kod glavobolja

Vodite dnevnik glavobolja: Na ovaj ćete način znati prepoznati uzroke pojave migrene. Zapišite što ste jeli i pili, kada ste vježbali i što, vrijeme pojave glavobolje i trajanje.

Dodaci prehrani: iako se migrena može javiti uzimali vi lijekove ili ne, važno je u organizam unositi dovoljno nutrijenata. Pokazalo se da manjak magnezija može uzrokovati migrenu, pa obratite pažnju i na to.

Pazite na vrijeme: Promijene vremena mogu uzrokovati migrene pa ako primijetite da vam ono smeta, uđite u zatvorenu prostoriju i napravite pauzu.

Izbjegavajte stres: Iako je teško izbjegavati stresne situacije, možemo kontrolirati kako ćemo na​ ​njih reagirati. Pronađite za sebe odgovarajuće vježbe i na taj si način pomozite.

Upala sinusa: zašto nastaje, simptomi i najbolji načini liječenja

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo