Zdravlje

Zdravlje

Zaboravite kazne i zabrane! Naučite kako objasniti tinejdžeru zašto je pušenje štetno

Danas se u Hrvatskoj, simbolično na prvi dan Korizme, obilježava Dan bez duhanskog dima kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. Istraživanja svakodnevno upozoravaju na štetne posljedice pušenja cigareta, stoga bi roditelji od najranije dobi djeteta trebali gradite unutar obitelji klimu da je pušenje štetna i potpuno besmislena navika!

Budite primjer djeci

Djeca najviše uče kroz identifikaciju s odraslima, posebno roditeljima. Ako pušite, nastojte prestati jer djeca sigurno neće čuti Vašu poruku o štetnosti pušenja i preporuku da ne puše ako vide vas s cigaretom. I sam pokušaj prestanka pušenja učinkovitiji je od toga da pušite i govorite suprotno od načina ponašanja. Dok se odvikavate od pušenja, možete djeci objasniti i kroz Vaš primjer koliko je teško odviknuti se od te navike i savjetovati ih da je najbolje nikada s tim niti ne početi.

Učite djecu kroz razgovor

Učite djecu od malih nogu koliko je bitno brinuti se o zdravlju, ali na njima pristupačan način. Na primjer, objasnite im kratko kako dišemo, što cigareta čini našem disanju (neće moći dugo trčati, uspuhat će se, neće biti “u formi”, bit će lošiji u sportu).

Upoznajte svoje dijete

Svakom djetetu i adolescentu treba pristupati individualno na osnovi procjene njegove osobnosti, interesa i okruženja u kojem se nalazi.

Budite određeni i dosljedni u svom stavu i objasnite djeci svoje stavove. Nemojte govoriti “s visoka” ili “držati predavanje”, ali budite odlučni. Raspravljajte s djecom, pitajte ih što oni misle o tome.

Pritisak vršnjaka za početak pušenja

Presudnu ulogu za početak pušenja ima pritisak vršnjaka, odnosno vršnjačke skupine. Dijete treba poučiti kako reći ne vršnjacima, a da se ne osjeća isključenim. Djeci treba graditi samopouzdanje od najranijeg djetinjstva i treba ih naučiti tzv. racionalnom ponašanju. Pokušajte djetetu na vrijeme razbistriti misli vezane za pritiske vršnjaka bilo koje vrste. Na primjer, djecu treba pitati što misle koliko dugo će mu se prijatelji ljutiti ako ne zapali s njima. To je uglavnom jedan dan ili nekoliko sati. Djetetu treba razjasniti da se pravi prijatelji neće ljutiti ako odbiju sudjelovati u nečem štetnom za njih i njihovo zdravlje.

Što reći tinejdžeru?

 • Pušenje ružno izgleda.
 • Pušenje više nije “cool”.
 • Zubi, koža i kosa ružno izgledaju od pušenja.
 • Pušenje izaziva pojavu bora oko usana.
 • Pušači ne mirišu lijepo.
 • Što ako ste saznali da je vaše dijete jednom ili nekoliko puta zapalilo cigaretu?
 • Nemojte vikati, osuđivati ili “držati propovijedi”.
 • Pitajte svoje dijete koliko mu je uopće ugodno to iskustvo (prve cigarete ne donose ugodu) i smatra li da neugodno iskustvo treba ponavljati.

Nemojte uvoditi striktne zabrane:

 • Objasnite tinejdžeru sve još jednom i recite mu da ga smatrate dovoljno odraslim da donese pametnu odluku vezano uz pušenje.
 • Navedite primjere ljudi koji su Vašem djetetu uzor, a koji ne puše (npr. poznati sportaši).
 • Usmjerite se na nagrađivanje pozitivnog ponašanja (to ne mora biti vezano uz nepušenje).

Koliko treba proći vremena da dugogodišnji pušač osjeti prednosti nepušenja?

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo