Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ako imate blisku osobu stariju od 60 godina, pročitajte ovo - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ako imate blisku osobu stariju od 60 godina, pročitajte ovo

Donosimo preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozvao je još početkom mjeseca sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta, a prenosi Hrvatski zavod za javno zdrastvo.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju

  • Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi;
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
  • Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,
  • Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome, -Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku
  • Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.
  • Preporuča se održavati higijenu svog stambenog prostora –tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površinakakvo i inače koriste u kućanstvu.

Koronavirus i druge bolesti: Kako se ponašati ako imate visoki tlak, astmu, pušač ste…

Izbjegavati dakle i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet.

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da osobe u životnoj dobi 60+,ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Što sa zalihama?

Američki Centar za kontrolu bolesti CDC savjetuje da u kući imate dovoljno namirnica za dulji period. Napravite si dovoljno obroka kako biste ih mogli spremiti u zamrzivač.

Ne zaboravite na kalodont, sredstva za pranje rublja i posuđa. Na vrijeme nabavite dovoljnu količinu lijekova i svih stvari bez kojih ne možete, prenosi CNN.

Ovo su osnovne razlike u simptomima koronavirusa, prehlade i gripe

Što za vas može učiniti vaša obitelj?

Prijatelji, obitelj i susjedi starijih osoba bi trebali provjeriti što osobi treba kako bi se mogla izolirati u svom domu.

1. Ima li ta osoba sve što joj je potrebno za dulji period? Ako nema, vi se pobrinite za nabavku namirnica i ostalih potrepština

2. Ako se osoba koja o njima brine razboli, vi pomozite. Napravite plan kako bi starija osoba uvijek imala nekog ako joj zatreba.

3. Ako imaju zakazan razgovor s liječnikom putem telefona, objasnite osobi kako se to radi i što mora pitati liječnika

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

A. A.

Foto: Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo