Zdravlje

Zdravlje

Zagrebački kirurzi među prvima u Europi primijenili plazma-nož!

dr. Renato Janušić

Prije nekoliko dana u zagrebačkoj Klinici za tumore, obavljena je „beskrvna“ operacija tumora štitnjače plazma-nožem, jedna od prvih takvih u Europi. Vijest o uspjehu operacije brzo se proširila Hrvatskom.

Činjenica kako se, osim Italije i Španjolske, uistinu možemo i trebamo pohvaliti ovim revolucionarnim zahvatom, potaknula nas je da se uputimo u Kliniku za tumore, ravno u sobu 311 trećega kata, gdje nas je dočekao primarijus Renato Janušić, kirurg glave i vrata.

dr. Renato JanušićPrimarijus je bio na čelu kiruškoga tima prilikom ove prve operacije plazma-nožem. Ljubazno nas je ugostio, te strpljivo objasnio prednosti ovoga aparata; operacija ne traje ništa kraće nego običnom metodom, ali oporavak pacijenta je znatno brži i čin operacije za kirurge znatno lakši. Zašto? – Istražili smo to za vas!

Je li prva operacija prošla uspješno?

Da, prva operacija plazma-nožem je prošla uspješno i pacijent je ubrzo pušten na kućni oporavak. Prilikom te prve opracije, radilo se o dobroćudnom, ali velikom tumoru štitnjače koji se spuštao u prsni koš i tu je ova nova tehnologija došla do izražaja malo više. Plazma-nož se koristio na početku, a ultrazvučni nož kasnije tijekom operacije. Nakon ove, napravljeno je niz operacija plazma-nožem u našoj Klinici, te su i one, poput prve, prošle uspješno.

Kako to da je Hrvatska prva među prvima u Europi dobila priliku isprobati plazma-nož?

Ne mogu sa sigurnošću reći koji je glavni razlog tom prvenstvu, ali je to na neki način jedno veliko priznanje nama, našoj zemlji, našoj medicini, ali i našoj klinici samoj za sebe što smo bili u prilici među prvima dobiti plazma-nož na probu i upotrebu. Početkom ove godine su nas zvali iz firme koja proizvodi plazma noževe „Olympus“ i rekli nam kako je u pripremi pojava toga aparata. Naša klinika je bila voljna sudjelovati u praktičnoj probi toga aparata. Također smo bili prvi i prije pet godina kada smo isprobali ultrazvučni nož. Spomenutoj „Olympus“ firmi koja proizvodi aparate, jako je bitna povratna informacija od strane liječnika, tj. kirurga. Kirurg mora imati određeno iskustvo iza sebe kako bi znao uočiti prednosti i mane, što bi se na aparatu eventualno moglo popraviti, kako bi se aparat najbolje moguće prilagodio našim potrebama.

Što je plazma-nož i na kojem principu radi?

nozPlazma je ionizirani plin koji se pomoću struje stvara na vrhu samoga aparata, točnije dijela aparata s kojim se rade operacije. Taj dio izgleda poput kemijske olovke ili poput nastavka za obični elektrokauter koji se u medicini standardno upotrebljava već desetljećima. Plazma-nož razdvaja tkivo na maloj temperaturi, nižoj od 70 celzijevih stupnjeva, a primarna je njegova funkcija očuvanja zdravoga tkiva, okolnih živaca i mišića. To je uistinu velika razlika od običnog elektrokautera koji radi na nekoliko stotina stupnjeva, gdje je oštećenje tkiva i nekoliko milimetara. To oštećenje je vidljivo, crno, promijenjeno i spaljeno. Kod plazma-noža tkivo je neoštećeno, kao da režete skalpelom. Potvrda za ovo je studija gdje se pod mikroskopom gledalo tkivo nakon zahvata plazma-nožem, a oštećenje je bilo nevjerovatnih 0,25 mm, što je prostim okom nevidljivo.

Koje su još prednosti ovog aparata? Što točno znači beskrvno?

Dakle, kao što smo već i naveli, osnovna njegova prednost je što čuva zdravo tkivo. Njegova druga prednost nad običnim nožem je što tijekom operacije zatvara sitne krvne žilice i spriječava krvarenje, a i ostale tekućine i ostavlja pregledan put za slijedeći rez. Ima sustav koji dim, tekućinu i krv jednostavno usiše i to je to „beskrvno“. Operativno polje je čisto, što nama omogućava bolju i lakšu operaciju.

Treća prednost je vezana uz pacijenta i njegov brži oporavak. Operacija ne traje kraće nego običnim putem (skalpelom ili elektrokauterom), ali pacijent se brže oporavlja jer nema tekućine koja se nakuplja u samoj rani. Brže se vadi drenaža iz rane, manji su bolovi jer tkivo nije oštećeno, a samim time vraćanje normalnom životu i oporavak su puno brži.

Koja je razlika između ultrazvučnog noža i plazma-noža?

nozUltrazvučni nož reže i zatvara u isti čas velike krvne žile i iz njih spriječava krvarenje. Taj se aparat, dakle, odnosi samo na velike krvne žile. Plazma-nož je ustvari zamjena za skalpel, ali naravno, puno napredniji skalpel. Za razliku od ultrazvučnoga noža, plazma-nož reže tkivo i zatvara male krvne žilice. Ako bi se rezale velike krvne žile plazma-nožem, one bi krvarile. Operacija se vrši kombinacijom ovih aparata, a svaki od njih ima svoju bitnu funkciju kada se upotrebljavaju onda kada je potrebno.
Što je operacija veća, plazma-nož je više u upotrebi.

Osim Vas, koliko je još liječnika u Hrvatskoj za zahvat plazma-nožem?

Moram reći kako nije potrebna neka posebna obuka za operiranje ovim aparatom. Jedino važno je iskustvo u operacijama i tehnici same operacije. Isto tako, važno je upoznati se s kvalitetama toga aparata, uočiti njegove prednosti i na koji način sam aparat radi-pravilna primjena u pravome trenutku. Jednom kada svladate taj tehnički dio aparata, nikakva daljnja obuka nije potrebna, već samo praksa, kako bi aparat došao do punog izražaja i bio u potpunosti iskoristljiv tijekom operacije. Osobno sam napravio preko deset operacija plazma nožem i moram reći kako aparat koristim sve više, u sve većem opsegu na operacijama. Dakle, samo iskustvo, gdje se sve može primijeniti i kada.

klinikaO Klinici za tumore u Zagrebu saznali smo još jedan impresivni detalj; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi dodijelilo je ovoj Klinici naziv Referalni centar za kirurgiju štitnjače zbog svega što rade vezano za kirurgiju štitnjače (isti naziv postoji i u drugim državama svijeta). U svakoj državi je samo jedan centar vezan uz određenu problematiku, a kod nas je to kirurgija štitne žlijezde i to one u Klinici za tumore.

Ovakvim angažmanom Klinike za tumore i njenih stručnjaka, nekoliko smo koraka bliže Europi. Revolucionarnom zahvatu primarijusa Janušića i njegovih kolega skidamo kapu i želimo im još puno uspjeha i ovakvih hvale vrijednih zahvata!

prof. Ivana Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo