Zdravlje

Zdravlje

Zdrava pluća danas – britak um pod stare dane

Brinite se za zdravlje svojih pluća danas i na isti način osigurajte britkost svom umu pod starije dane!

Naime, američki su istraživači ustanovili kako su trenutne plućne funkcije povezane sa sposobnošću rješavanja problema mozga u kasnijoj dobi, pa čak i sa brzinom kojom mozak procesuira informacije.

Psiholozi su prikupili podatke preko 800 sudionika velike švedske studije o starenju starih između 50 i 85 godina. Kroz razdoblje od 19 godina, ispitanici su ocijenjeni u sedam “rundi“.

Testiranja su uključivala funkcije pluća (mjerene forsiranim ekspiratornim volumenom, tj. količinom zraka koju osoba može izdahnuti u jednoj sekundi i forsiranim vitalnim kapacitetom, tj. volumenom koji se ispuše nakon dubokog udisanja). Kognitivne sposobnosti su ocijenjene u četiri domene povezane s pohranjenim znanjem, pamćenjem, posebnim sposobnostima vezanim za rješavanje problema i brzinu procesuiranja podataka.

Stručnjaci su ustanovili kako su smanjene plućne funkcije bile povezane sa smanjenim funkcijama razmišljanja i smanjenom sposobnošću brzog pisanja točnih odgovora. Također, zamijetili su i blagi učinak na verbalnim zadacima.

Dr. Charles Emery, voditelj istraživanja smatra kako je razlog toga što su smanjene plućne funkcije dovele do opadanja zdravlja mozga u smanjenoj dostupnosti kisika u krvi, pto na kraju utječe na kemikaliju koja prenosi signale između moždanih stanica.

Što možete učiniti za svoje zdravlje? Redovito vježbajte, ugasite cigaretu jednom zauvijek, pazite što jedete i boravite što više vremena možete na čistom zraku – u prirodi.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo