Zdravlje

Zdravlje

Želite sniziti visoki tlak i paziti na srce? Ovih 7 namirnica prirodno čiste krvne žile

Ako vam je cilj očuvati zdravlje srca, postoji puno namirnica koje će odčepiti arterije, sniziti krvni tlak i smanjiti mogućnost upale.

Većina namirnica na listi sadrži zdrave masnoće, antioksidante, potiču lučenje hormona i apsorpciju nutrijenata. Osjećajte se bolje i ne brinite o zdravlju srca uz ove namirnice;

1. Šparoge: Ovo je jedna od najboljih namirnica za čišćenja arterija jer sadrže puno minerala, vlakana i vitamina. Smanjit će krvni tlak i spriječiti nastanak plaka koji može dovesti do ozbiljnih problema.

2. Avokado: U 100 grama avokada se nalazi 14 posto dnevne preporučene količine kalija. Unos preporučene dnevne količine kalija važno je za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara. Avokado može smanjiti razinu triglicerida i kolesterola, što znači da može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja. Čak je osam istraživanja dokazalo kako upravo kod ovih oboljenja avokado djeluje preventivno te da drastično smanjuje razinu lošeg kolesterola, dok povećava razinu dobrog kolesterola, HDL-a, do 11 posto, a da smanjuje razinu triglicerida do čak 20 posto.

Ovaj napitak je čudotvoran – pomaže u otapanju masnih naslaga na trbuhu

3. Brokula: Prepuna je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži prevenira oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokule će regulirati krvni tlak.

4. Chia sjemenke: Većina masnih kiselina koje nalazimo u chia sjemenkama su zdrave, nezasićene masne kiseline, s preko 50% udjela omega-3 masnih kiselina. Redovan unos omega-3 masnih kiselina povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Chia je bogata mineralima koji u tijelu funkcioniraju kao elektroliti te sudjeluju u pravilnom radu mišićnog sustava i srčanim funkcijama. Chia je posebno bogata magnezijem (335 mg/100 g chia sjemenki) i umjerenom količinom kalija.

5. Cimet: Uz činjenicu da potiče učinkovitost inzulina, cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće.

6. Kokosovo ulje: Istraživanja su pokazala kako djevičansko hladno prešano kokosovo ulje smanjuje kolesterol i smanjuje rizik od krvožilnih bolesti jer te zasićene masti povećavaju razinu dobrog kolesterola. No, neki stručnjaci ne preporučuju baš svakodnevno konzumiranje kokosovog ulja u prehrani jer njeno prekomjerno konzumiranje potiče stvaranje kolesterola u našem organizmu.

Simptomi visokog tlaka – zbunjujući su i neodređeni, evo što liječnik savjetuje!

7. Zeleni čaj: Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo