Zdravlje

Zdravlje

Znate li da tumor može nastati i na – srcu?

Foto: Shutterstock

Tumori srca postoje, ali su vrlo rijetki. Javljaju se u rasponu od 0,002% – 0,25% u čitavoj populaciji.

Smetnje koje izazivaju tumori srca

Većina tumora srca su dobroćudni, a njihova važnost je u tome da neki od njih imaju maligni potencijal, ali je puno značajnije da samom svojom veličinom uzrokuju kliničku sliku srčanog popuštanja, poremećaj u funkciji srčanih zalistaka ili smetnje ulasku ili izlasku krvi u srce. Od nekih tumora se mogu odvajati komadići tkiva koje srce strujom krvi izbacuje u cirkulaciju te mogu uzrokovati moždani udar osobito kod mlađih ljudi ili začepljenje neke druge periferne arterije (npr. u trbuhu ili na ekstremitetima).

Osim tumora koji nastaju u samom srcu i koje nazivamo primarnim srčanim tumorima, postoje i širenja tumora s drugih lokacija na srce bilo u obliku presadnica (metastaza) ili direktnim širenje kroz vene (tumor bubrega).

Kardiolog razbija 10 mitova o povišenom krvnom tlaku

Nastanak tumora srca

Tumori mogu nastati iz bilo kojeg tkiva koje čini srce, najčešći tumor srca (75% primarnih tumora srca) je miksom on nastaje od unutarnjeg sloja srca koji zovemo endokard, miksom je najčešće nalazimo u lijevoj pretklijetki, ali se može javiti i u klijetkama obično je pravilne okrugle forme i za srce je vezan peteljkom, zatim tumor koji je porijekla srčanog mišića je je rabdomiom ( 5-10%), tipično se nalazi u lijevoj klijetki (80%) nešto rjeđe u desnoj klijetki ( 15%). Od vezivnog tkiva u srcu nastaju fibromi ili fibroelastomi ( 4-6%), oni često zahvaćaju  srčana ušća te uzrokuju smetnje u protoku krvi, mogu uzrokovati aritmije.

Maligni tumori srca su vrlo rijetki uglavnom se radi o sarkomima i u preko 80% slučajeva zahvaćaju područje desne pretklijetke.

Klinička slika tumora srca

Ona se odnosi se na komplikacije koje tumor izaziva svojim postojanjem bilo da se radi o iznedanom gubitku svijesti, o zaduhi, novonastalom šumu na srcu, iznenadnom moždanom udaru u mlađe osobe ili kao slučajan nalaz na ultrazvuku srca. Osim kliničkog pregleda na kojem se može zamijetiti novonastali šum srca promjenjivog karaktera, ultrazvuk srca prvo klasični transtorakalni , a onda i transezofagijski ( kroz jednjak) ostaje temelj dijagostike srčanih tumora, dalja dijagnistika uključuje magnetsku rezonanciju srca u nejasnim slučajevima.

Liječenje benignih tumora srca je operativno i znači potpuno iziječenje, dok se kod malgnih tumora osim operativnog liječenja uključuje i onkološko liječenje.

Iako se radi o rijetkoj bolesti ne zaboravimo da tumori mogu nastati u svakom tkivu pa tako i u tkivu srca.

Foto; Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo