Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako ublažiti tjeskobu za vrijeme svjesne operacije?

Jednostavne metode distrakcije, poput slušanja glazbe ili gledanja filma, pomogle su pacijentima ublažiti tjeskobu i bol za vrijeme operacije.

Kada govorimo o operaciji, većinom pomislimo na onu pod općom anestezijom, međutim, mnogo se zahvata provodi pod lokalnom, pri čemu su pacijenti svijesni svega što se oko njih događa. U takvim situacijama znaju osjećati pojačanu tjeskobu i strah te se brinu zbog ishoda operacije. Najnovije istraživanje britanskih stručnjaka moglo bi pomoći upravo takvim pacijentima ublažiti tjeskobu, pa čak i bolove.

Stručnjaci Sveučilišta u Surreyju promatrali su gotovo 400 pacijenata koji su se spremali na operaciju vena, koja se provodi pod lokalnom anestezijom. Istaknuli su kako su prethodni pacijenti koji su prošli ovu operaciju rekli da su za vrijeme operacije iskusili nepoznate osjećaje, osluškivali nepoznate zvukove i mirisali nove mirise. Neki su osjećali peckanje, a neki su se osjećali nelagodno jer su slušali razgovore između liječnika i medicinskih sestri koji su se ticali tijeka operacije ili su bili tjeskobni.

Istraživači su pacijente podijelili u četiri skupine, ovisno o tehnici distrakcije: jedni su slušali glazbu, drugi su gledali DVD, treći su razgovarali s medicinskom sestrom, a četvrti su stiskali stres-lopticu (dobili su upute da ju stišću kada god osjete tjeskobu ili očekuju bol). S druge strane, promatrani su i pacijenti koji su pripali kontrolnoj skupini, koji su operaciju prošli bez ikakve primjene metoda distrakcije.

Usporedno s pacijentima kontrolne skupine, ispitanici koji su razgovarali s medicinskom sestrom osjećali su 30 posto manje tjeskobe. Gledanje DVD-a rezultiralo je 25 posto manjom razinom tjeskobe, a stiskanje stres—loptice 18 posto manjom razinom. Posljednji su ispitanici također osjećali 22 posto manje boli za vrijeme operacije, usporedno sa 16 posto manje bolova ispitanika koji su razgovarali sa sestrom. Slušanje glazbe nije promijenilo perceciju pacijenata – ni po pitanju bolova, ni po pitanju tjeskove.

“Našim je istraživanjem ustanovljen jednostavan i jeftin način poboljšanja iskustva pacijenata za vrijeme ovog učestalog i neugodnog zahvata te se može koristiti za široku lepezu drugih operacija koje nisu pod općom anestezijom”, objasnila je prof. Jane Ogden, voditeljica studije objavljene u čaospisu European Journal of Pain.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo