Zdravlje

Zdravlje

Znate li koje su posljedice prejedanja orašastim plodovima

Foto: Shutterstock

Iako su orašasti plodovi zasigurno zdravija verzija grickalica, i pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica, poput debljanja, problema s probavom te gubitkom kose i lomljivim noktima.

Sjemenke i orašasti plodovi trenutno su iznimno popularna hrana, a svi potiču da ih jedemo što više i da grickalice potpuno zamijenimo ovima zdravima. I stvarno, orašasti plodovi puni su omega-3 masnih kiselina, a s obzirom na to da su bogat izvor bjelančevina, vlakana i pozitivnih masnoća čine nas sitijima.

Smatra se da smanjuju rizik od krvožilnih bolesti, a neka su istraživanja pokazala i kako smanjuju rizik od raka te štite od dijabetesa.

Iako su zasigurno zdraviji od čipsa, flipsa i drugih grickalica za kojima posežemo, malo se priča o negativnim posljedicama konzumiranja previše orašastih plodova, a kao i kod drugih namirnica, i njih ima.

Brzo debljanje

Ako pretjeramo s orašastim plodovima, kao i kod drugih namirnica, posljedica je ista – debljanje. Orašasti plodovi imaju više kalorija i puni su masnoća, pa tako 100 grama oraha ima 654 kalorija, dok 100 grama lješnjaka 628. Iako oba ploda imaju niz zdravstvenih dobrobiti, preporučuje se pojesti tek oko 30 grama dnevno bilo kojeg orašastog ploda.

Proljev, nadutost i plinovi…

S obzirom na to da su orašasti plodovi bogat izvor prehrambenih vlakana, u umjerenim količinama oni potpomažu regulaciju probave i potiču mršavljenje. No, ako se u vašoj prehrani do sada nije nalazilo dovoljno vlakana, šok količine vlakana koje unesete sa sjemenkama mogu rezultirati pojavom problema s probavom, poput proljeva, nadutosti i plinova.

Pogotovo se ovo pojavljuje kod konzumacije sirovih orašastih plodova, a razlog tome su sastojci kao što je fitinska kiselina. Ta kiselina veže se za minerale, poput kalcija, magnezija i cinka i čine ih nemogućim za probaviti. Najveći problem fitinske kiseline je što za sebe veže i željezo, zbog čega može doći do nedostatka željeza u organizmu, odnosno slabosti i anemije.

Gubitak kose i slabi nokti

Ako dođe do ovakvih simptoma, znači da je došlo do trovanja selenom. Naime, brazilski orašćići su bogati selenom, koji ima svoje zdravstvene dobrobiti, ali našem je organizmu dovoljno tek jedan do dva oraščića dnevno kako bismo unijeli dnevnu dozu selena.

Trovanje selenom stvara simptome poput kašlja, zadaha po češnjaku, mučnine, povraćanja, proljeva i grčeva. U rane simptome ubraja se i ispadanje kose, kao i njeno lomljenje, a i lomljenje noktiju. Na neurološkoj se razini pojavljuje i umor, razdražljivost, emocionalnu nestabilnost, pa čak i ravnodušnost.

Na dnevnoj se razini savjetuje unositi 400 μg selena, a 100 grama brazilskih oraščića u sebi imaju 1917 μg. Zbog toga, pazite koliko ih unosite jer trovanje selenom može rezultirati cirozom jetre i smrću.

Naučite koje sjemenke liječe rane, sprečavaju rak, snizuju tlak i kolesterol, te kako orah čuva zdravlje srca i štiti od stresa

Foto: Shutterstock

G.H. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo