Zdravlje

Zdravlje

Znate li koji su rizici implantata u grudima?

U Hrvatskoj je već godinama ugradnja implantata u grudi u top 3 najčešće estetske operacije. Zato ne čudi podatak da se u SAD-u na takav zahvat odluči 250 000 žena godišnje.

Veličinu grudi uglavnom određuje genetika, godine, težina te trudnoća. Grudi su jedan od simbola žena zato je i poznata Venera iz Willendorfa koja datira u 25. st. pr. Kr. prikazana kao vrlo rasna božica plodnosti i žena. U anatomskom smislu dojke su građene od kože, potkožnoga masnoga tkiva i žljezdanoga tkiva, dok zapravo imaju vrlo ograničenu funkciju, a to je u periodu dojenja.

Dojke su simbol ženstvenosti i majčinstva i zato žene sa nerazvijenim, malim ili nejednakim dojkama, kao i žene nakon dojenja kod kojih su dojke prazne, odlučuju se za estetsku operaciju povećanja dojki, piše specijalist opće i plastične kirurgije, mr.sc.dr. Bojan Ignatovski, liječnik u Poliklinici Arcadia.

No, iako uljepšane grudi nakon estetskoga zahvata izgledaju lijepo te se žene osjećaju sretnije, uvijek postoje određeni rizici. Kao i svaka operacija, pa tako i ova, zahtijeva kontrolu prije i poslije. Ponekad liječnici traže da pacijentice dolaze na preglede i do dvije godine kasnije baš zbog mogućih komplikacija.

Postoje li opasni rizici ugradnje implantata i oblikovanja grudi?

U Americi je provedeno istraživanje kako su impantanti u grudima jedan od okidača raka dojke kod žena. No, liječnik Ignatovski ima drugačije mišljenje:

Medicinski silikon koji se upotrebljava za povećanje i oblikovanje grudi dobiva se iz pijeska koji se grije na temperaturi od 1700 stupnjeva i u jednom trenutku dodaju se H joni nakon čega nastaje poznati silikon koji se upotrebljava u medicini. Te dodaje:

Implantatima koji se stavljaju ispod grudi ne mogu biti uzrok raka dojke niti neposredno niti posredno.

Što je sa infekcijama i komplikacijama nakon zahvata?

Brojni tekstovi pišu o ženama koje su imale problem curenja silikona iz implantata ili pak puknuće i pomicanje. Implantati se mogu pomicati unutar grudi. Poseban je problem kada se rotiraju anatomski implantati koji nakon pomicanja mijenjaju izgled što ne izgleda prirodno i lijepo. No, pomicanje se rješava dodatnom operacijom, odnosno usavršavanjem. Tada kirurg zamijeni silikone te preporuči pacijentici da ga češće posjeti kako bi se takvo što ne bi ponovilo.

Problem curenja silikona nastaje zbog nestručne manipulacije kod stavljanja implantata, nakon traume ili nakon dugogodišnjeg stajanja implantata, odnosno više nego što proizvođač preporučuje. Nema težih posljedica po zdravlje žene jer silikon ostaje unutar biološke kapsule, kaže dr. Ignatovski

 

Kako bi se silikoni stavili u područje dojki potrebno je napraviti rez. Taj rez u nekim slučajevima ne zacijeli kako treba, a što je duže tkivo otvoreno veće su šanse da će doći do nastanjivanja bakterija koje mogu uzrokovati upalu ili infekciju. Cijeljenje rana prirodan je proces, a ovisi o tome je li je došlo do prevelike traume tkiva i postoje li rizici u stvaranju neadekvatnog ožiljka ili keloida, odnosno posebanoga ožiljak koji je vidljiv.

Važno je naglasiti da estetsku operaciju povećanja i oblikovanja grudi treba izvoditi kvalificirani plastični kirurg sa dugogodišnjem iskustvom u operacijama na grudima koji dobro poznaje anatomiju i funkciju dojke kako i bolesti koje se javljaju. Infekcija može nastati i zbog neadekvatnih uvjeta rada u pojedinim ordinacijama/poliklinikama, napominje specijalist opće i plastične kirurgije

Što nakon operacije?

Svaki operativni zahvat rizičan je te je potrebno mirovati nakon toga. Kako bi rane i kosti prije zacijelile ponekad treba promijeniti prehranu, smanjiti napor i stres. Također, važni su pregledi i kontrole nakon operacije kako bi liječnici utvrdili kako je sve u redu. Ženama se uglavnom preporučuje da se dva do tri mjeseca nakon zahvata ne obavljaju teške fizičke poslove ili da se ne bave napornim sportskim aktivnostima poput plivanja, dizanja utega ili planinarenja.

Plastični kirurg treba naglasiti da je to operacija koja mijenja izražaj tijela, te da su i nakon operacije potrebne kontrole barem jednom godišnje. Nadalje, potrebno je raditi ultrazvučni pregled prije same operacije i jednom godišnje nakon operacije, objašnjava liječnik.

Savjet liječnika

Pitali smo specijalista opće i plastične kirurgije, dr. Ignatovskog, što on poručuje ženama prije i nakon što se odluče na plastičnu operaciju grudi u njegovoj Poliklinici.

Žene najprije trebaju napraviti pregled i konzultacije sa plastičnim kirurgom koji će ih upoznati sa svim pojedinostima same operacije, postoperativnoga tretmana i očekivanoga rezultata . Vrlo je važno da žena stekne povjerenje u plastičnoga kirurga, dodaje specijalist plastične kirurgije Ignatovski.

4 vrsta glavobolja i kako ih liječiti

Foto: Shutterstock

Marija Stunković

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo