Zdravlje

Zdravlje

Znate li što vas točno muči: alergija, prehlada ili gripa?

Prepoznajte što vas muči kako bi znali i reagirati!

Vani je sve hladnije, a za sljedeće dane najavljene su još i niže temperature i snijeg. To znači da će tek sada počet prave zimske aktivnosti koje uključuju brisanje nosa i ležanje u krevetu.

Alergija, prehlada i gripa imaju vrlo slične simptome, a tek je nekoliko onih koji ih razlikuju i prema kojima možete prepoznati što vas točno muči. Ako prepoznate što vam stvara problem, jedino ćete tako i znati protiv čega se vaš organizam bori i moći ćete reagirati na vrijeme.

Problem može nastati i ako uzimate lijekove za koje mislite da će vam pomoći, ali koji nisu namijenjeni onome od čega patite – pa samim time možete pogoršati situaciju vašeg organizma. Posebno je važno da trudnice i osobe koje pate od kroničnih bolesti prije uzimanja ikakvih lijekova, posjete svog doktora. Također, pripazite da ne uzimate više lijekova sličnih sastojaka. 

Prehlada

Prehlada je virozna bolest s kojem će se većina ljudi susresti svake zime, barem na dan ili dva. Inače ona ne traje duže od četiri dana, a glavni simptomi su curenje nosa, kihanje, kašljanje i bol u grlu. Kod prehlada, jako se rijetko pojavljuje temperatura i glavobolja, no oboljeli mogu osjetiti bol u ostatku tijela, kao i slabost.

Najvažnije je da se odmorite kako treba i pijete puno tekućine, a ako bolovi budu vrlo jaki – popijete lijekove protiv bolova. Kako bi se zaštitili, jedite raznoliku i zdravu hranu te što manje dirajte lice rukama. 

Gripa

Gripa je najteža od sve tri spomenute bolesti, a simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je – visoka temperatura. Iako se temperatura u rijetkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripe će vas sigurno uhvatiti i to od visokih 39°C stupnjeva na više. Također, oboljeli osjećaju slabost koja može trajati i do 3 tjedna, dok ćete umor osjećati na početku bolesti. 

Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje. Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas kroz cijelu bolest. Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, gripa može biti smrtonosna, tako da si morate omogućiti puno odmora i puno tekućine te lijekove koji će vam pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature. 

Svakako se kod odabira adekvatnih lijekova savjetujte sa svojim liječnikom. Preventivno, nemojte dirati lice s prljavim rukama i izbjegavajte provoditi duži period vremena sa zaraženim osobama. 

Alergija

Iako su alergije češće tijekom drugih godišnjih doba, i tijekom zime postoji mogućnost da od nje patite, pogotovo ako ste osjetljivi na alergene koje se mogu pronaći u skoro svakom kućanstvu – prašinu, plijesan i dlaku od životinja.

Alergija inače traje duži period vremena od gripe i prehlade pa je zbog toga zadnja koju ćete moći prepoznati. Dok prehlada i gripa traju maksimalno dva tjedna, alergija može trajati i do šest tjedana. Simptomi alergije nisu toliko jaki kao kod gripe, a najčešći su curenje nosa, popraćeno s škakljikavim osjećajem u nosu, kao i vodenaste oči koje često svrbe. Osim toga, alergeni izazivaju i kihanje, kašalj i bol u grlu, a nekada se alergičari mogu osjećati i slabo. Vrlo je važno da pripazite i pratite reakciju svojeg tijela, jer ako se radi o teškoj alergiji – ona će buknuti brzo i naglo!

Zaštiti se od alergija ne možete – pogotovo ako su one nasljedne, a jedino kako možete preventirati nastanak iste je izbjegavanje alergena.

Kod prehlade se sami možete liječiti uz puno odmaranja, kao i kod gripe – no ako osjetite da vam je stanje sve gore, svakako posjetite liječnika kako bi vas savjetovao. Za alergije također možete koristiti lijekove koje inače trošite, a ako niste sigurni što je uzrok – također posjetite liječnika kako bi se testirali na alergene. 

Riješite test i saznajte izaziva li vaš dom alergijske reakcije i pročitajte kako se uz pomoć začina riješiti gripe i prehlade. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo