Zdravlje

Zdravlje

Znate li (zdravo) koristiti klima-uređaj? Obavezno poštujte ova 3 pravila

Shutterstock

Tijekom ljetnih vrućina, koje su tijekom posljednjih godina praćene i visokim postotkom vlage u zraku, spas se pronalazi u upotrebi uređaja za klimatizaciju prostora.

Ipak, s korištenjem klima uređaja ne treba pretjerivati. Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba.

Ljeto i visoki tlak: što jesti i kako se ponašati

Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26°C. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo.

Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne (suzenje očiju, curenje nosa, svrbež poput alergije, glavobolje, kašalj, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva, prehlada) pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike. 

Pospani ste, umorni, boli vas glava… Pobijedite meteoropatiju u 5 koraka

Preporuke za pravilno korištenje klima uređaja:  

1. Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7°C

2. Održavanje relativne vlažnosti u granicama od 40 do 60%.

3. Redovito servisirati, čistiti i održavati klima uređaje radi sprečavanja nakupljanja gljivica, bakterija, prašine, peludi itd.

Kortizol: hormon stresa koji uvjetuje debljanje i želju za slatkim

Laboratorij za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete, Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, NZJZ Dr. Andrija Štampar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo