Zračenje uništava karcinom, ali izaziva dijabetes - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zračenje uništava karcinom, ali izaziva dijabetes

Osobe koje su tijekom djetinjstva bile izložene terapiji zračenjem radi uništavanja karcinoma, imaju veću šansu za obolijevanje od dijabetesa u odrasloj dobi od djece koja nisu bila izložena štetnim zrakama.

Zaključak je to istraživanja stručnjaka sa Sveučilišta Emory, objavljenog u Archives of Internal Medicine.

kNaime, i dosadašnja su istraživanja otkrila kako zračenje i drugi slični tretmani u značajnoj mjeri skraćuju život osoba koje su u djetinjstvu preboljele karcinom.

“Kao rezultat terapije, izliječene se osobe susreću s povećanim rizikom od morbiditeta i mortaliteta”, izjavili su znanstvenici. Gotovo 75 posto ove djece razvije kronične zdravstvene probleme kroz period od 30 godina nakon postavljanja dijagnoze, dok 42 posto razvije teška ili po život opasna zdravstvena stanja. Budući da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti osoba koje su u djetinjstvu preboljele karcinom, znanstvenici su ispitali utjecaj terapije zračenjem na rizik za razvoj dijabetesa.

Rezultati su pokazali kako osobe koje su, kao djeca, prošle kroz proces liječenje raka imaju 1.8 puta veću šansu za razvoj dijabetesa u odrasloj dobi. Osobe koje su bile liječene abdominalnim zračenjem su imale 2.7 puta veću šansu za razvoj šećerne bolesti. Osobe koje su bile liječene zračenjem cijelog tijela imale su 7.2 puta veću šansu za postati dijabetičarom.

Prijašnje je istraživanje otkrilo kako osobe koje su
preživjele rak pet do 10 puta češće pate od bolesti srca i bubrega nego njihova
braća i sestre koje nisu imali karcinom.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo