Zdravlje

Zdravlje

Probiotici su beskorisni, GMO nije štetan, a bezglutenska prehrana nije dobra ideja

Nova istraživanja razbila su apsolutno sve mitove u vezi hrane koji su u posljednje vrijeme zaista uzeli maha, posebno ovaj s – glutenom!

U posljednjih dva tjedan, objavljeno je nekoliko istraživanja koja su pokazala da GMO nije štetan, kako su probiotici apsolutno nevažni, a prehrana bez glutena nije najbolja ideja, jedino ako za to ne postoji određena potreba. Ukratko, jedina stvar koja je preživjela proteklih dva tjedna je ono da je kelj superhrana, i stvarno jest.  

Hoće li trendovi prestati?

Uvijek je lijepo vidjeti istraživanja koja povećavaju skepsu oko “magičnog nutricionizma”, rekao je dr. Yoni Freedhoff, profesor i liječnik iz Ottawe. No naravno, ostaje vidjeti hoće li ovakvi rezultati istraživanja imati kakvog utjecaja na ljude. 

Celijakija – 10 činjenica o bolesti koja je često neprepoznata

Istraživanje objavljeno u Genome Medicineu pozabavilo se idejom da nadomjestak probioticima zapravo ne čini ništa dobro probavnom sustavu. Danski znanstvenici istražili su različite utjecaje probiotika, dakle jogurta i ostalih proizvoda, u izmetu. Zaključili su da je postoji dokaz da probiotici djeluju na odrasle zdrave osobe. 

Hrana nije lijek! Nutricionist objašnjava zašto

Sljedeći na meti bio je gluten. Istraživanje objavljeno u magazinu The Journal od Pediatrics dr. Norelle Rizkalla Reilly pokazalo je kako izbjegavanje glutena nije dobra ideja. Naravno liječnici upozoravaju da biste gluten jedino trebali izbjegavati kada ste alergični, imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten (ali ne ako ste si sami to dijagnosticirali preko Google doktora). Osim toga, u posljednje vrijeme je dokazano i da GMO zapravo uopće nije štetan. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo