Propuh - ostavlja li loše posljedice na naše zdravlje? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Propuh – ostavlja li loše posljedice na naše zdravlje?

Foto: Shutterstock

Propuh je termin nepoznat mnogim nacijama ,ali vrlo omiljena riječ u našim krajevima naročito ljeti.

Propuh je strujanje uobičajenog zraka kroz kuću, auto ili bilo koji ograđeni prostor u kojem boravimo. Nema značajno nisku temperaturu kao hladnoća zimi, ili klimatizacijski snižena temperatura zraka ljeti koju ubacujemo u prostor da se snizi temperatura i da se ohladimo.

Dakle propuh je samo zrak koji nas okružuje, a u narodu postoji niz praktično dokazanih izreka koji mu daju veliku moć pa vidimo i čitamo “Mi ćemo radije sjediti u zagušljivoj ili duhanskim dimom zadimljenoj prostoriji nego što ćemo napraviti propuh. Jer, od malih nogu su nas učili da se od propuha može razboljeti, da brzo zaboli glava, da se može lice iskriviti i “usta okrenuti”, dobiti upalu zuba ili živca u leđima.“

Što nam čini propuh? 

Dodir blag kao povjetarac, prelaskom preko našeg tijela odnosi našu površnu toplinu i hladi površinu kože, tijelo je zagrijano i sve fascije su relaksirane osim ovih koje su površno rashlađene i one se skupljaju.

Fascije, što je to?

Fascije su najznačajniji sustav tijela jer obuhvaćaju kao lagan omotač sve strukture tijela: sva tkiva mišića, zglobova, ligamenata, organa, kože i živaca, krvotoka, mozga i svih okrajina.

Vježbe za zdravo držanje tijela koje možete napraviti kod kuće

Sve u nama obavijeno je fascijom koja konstantno vrši interakciju između vanjskih podražaja koji mogu biti gotovo neznatni kao laki dodir ili prava sila koja uzrokuje oštećenje tkiva, sa svim strukturama tijela. Zamislite jednu mrežu koja lovi napucane lopte i vraća ih natrag ili ih samo spusti na pod ili pukne kada je prevelika sila. Ta vanjska mreža povezana je sa nebrojenim mrežama koje obavijaju organe – pa kada se „upali slijepo crijevo“ cijelo tijelo se savine naprijed i stisne, ili kada imamo povrijeđeni dio tijela cijeli ostatak tijela se rotira, pomiče ili stisne da bi pomogao ozlijeđenom fascialnom tkivu.

Fascije prenose i informacije ako što su emocije ili bilo koji oblik komunikacije, čak mnogo brže od živčanog sustava:mozga i perifernih živaca. Sada možete shvatiti zašto se ponekad naježimo na laki dodir ili zašto se jako stisnemo kada nam je zima.

Ljeti je tijelo pokretljivo i oslobođeno teške obuće i odjeće

Ljeti je cijelo tijelo, ako pijemo dovoljno tekućine i ako nema značajnih blokada tkiva, lagano i vrlo pokretljivo u svim smjerovima. Ne pritiska nas čvrsta i teška obuća i odjeća i fascije su slobodne, kliske, mi smo relaksirani i zadovoljni.

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena

Ali ako imate negdje blokadu u tijelu: stari ožiljak, zaboravljeni udarac, prijelom ili uganuće, preveliku napetost mišića ramenog obruča i vrata jer ste jako zaposleni, može se desiti da propuh djeluje na fasciju tako da se dodatno skupi i blokira te osjećate zakočenost.

Ako je u fasciji živac i on se može blokirati čvrstim stiskom koji ne dozvoljava prijenos informacija i nastaju trnci ili kljenuti (najpoznatija je Belova pareza ličnog živca = nepoznatog uzroka, koja često spontano nestaje i ne ostavlja posljedice). Ako je u fasciji mali ili veći zglob kralježnice blokiran, dolazi do „uklještenja“ i osoba postaje slabo ili nikako pokretna. Ako je u fasciji krvna žila koja hrani dio glave blokadom će nastati smanjena cirkulacija i jaka glavobolja ( koja nas upozorava da trebamo nešto u tijelu promijeniti i osloboditi).

Ako je zbog propuha blokirana cirkulacija u području grla ili nosa sve one bakterija i virusi koje žive u nama i tijelo ih svakodnevno nadjača, sada imaju šansu da se razmašu i dobijemo upalu grla ili uha ili sinusa.

Sada već više vjerujete bakama koje upozoravaju da svaki propuh nije zdrav i da se treba skloniti kada otvorite nasuprotne izvore zraka da se potakne strujanje u prostoru, i uvijek kažu „skloni se sa propuha“.

Ipak ako ste zdravi i nemate blokade fascija, jer vas je vaš fizioterapeut pripremio za izazove godišnjeg odmora ili rada tijekom vrućeg ljetnog perioda, ne morate strahovati od propuha jer vaše fascije mogu savladati taj izazov. Ako vam tijelo javlja da je nešto kratko, tvrdo, blokirano ili već upozorava uz bol posjetite liječnika i fizioterapeuta, napravite mobilizacije tkiva, vježbe koje povećavaju pokretljivost i funkciju i spriječite propuh da vam pokvari ljetne radosti.

Spavanje – kako legnete tako utječete na svoje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo