Kolumnisti i blogeri

Savjeti, mišljenja i osvrti naših autora

Jadranka Brozd, Fizioterapeut

Kolumna

Piše kolumnu: Na fizioterapiji

Postavite pitanje

O autoru

Životni poziv fizioterapeutkinje započela edukacijom za medicinske sestre, a zatim fizioterapeute u Srednjoj medicinskoj školi u Karlovcu. Formalnu edukaciju završila razlikovnom godinom studije fizioterapije na Visokoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u Zagrebu.

Neformalnu edukaciju redovito nadopunjuje edukacijama područja manualne medicine kao što su manualna terapija, McKenzie tehnika, Aleksander tehnika, normalni pokret Bobat metoda, Proprioneuromuskularna facilitacija ili PNF, Osteopatija mišićno koštanog sustava i kraniosakralna osteopatija, Miofascialne relaksacija ili MFR, te nizom tečajeva i radionica za specifične vještine fizioterapijske dejaltnosti. Radila u Općoj bolnici Karlovac na radilištima službe za fizikalnu terapiju poslove fizioterapeuta a od 1985 do 1991 u neurofiziološkom laboratoriju. 1994. godine otvara Privatnu fizikalnu terapiju koja uspješno djeluje do danas.

U radu surađuje s mnogim liječnicima: fizijatrima, ortopedima, neurolozima, ginekolozima, traumatolozima, sportskim liječnicima te liječnicima opće medicine, provodeći rehabilitaciju njihovih pacijenata. Predavala u Srednjoj medicinskoj školi u Karlovcu kolegije masaža i fizioterapija, a u zadnje dvije godine pozvani suradnik u kolegiju Kineziterapija - praktične vještine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Licencom sportskog fizioterapeuta učestvovala kao službeni fizioterapeut na FED Cup-u Hrvatske teniske reprezentacije u Bolu na Braču. Od 2009. godine brine se i provodi fizioterapijske usluge perspektivnom atletičaru Branimiru Budetiću, članu 'AK AGRAM' tima. Aktivno sudjeluje na 'Europskom atletskom prvenstvu za slijepe i slabovidne' u Grčkoj, i priprema ga za Paraolimpijske igre u Londonu. Fizioterapijski procjenjuje, održava i popravlja sposobnosti mnogih sportaša kao vanjski suradnik tima s odličnim rezultatima.

Tijekom 2004. i 2005. godine u suradnji s operaterima razvija koncept nekirurške rehabilitacije Pareze n. facialis koju nadograđuje i prezentira radionicama i tečajevima. 2010. osniva Hrvatsko društvo oboljelih od sklerodermije i s timom suradnika razvija terapijski pristup specifičnim fizioterapijskim potrebama članova udruge. 2012. sudjeluje na 2. svjetskom kongresu o sklerodermiji u Madridu s predavanjem: 'JB pristup rehabilitaciji sklerodermije kroz posturu i remobilizaciju', uz demonstraciju vježbi. 2104. godine u Rimu na 3. svjetskom kongresu sklerodermije s radionicom 'Respiracija za sve' što je donjelo pozivnicu na sljedećem Svjetskom kongresu za tri radionice respiracije i mobilizacije kod sklerodermije. Potrebe korisnika usluga su poticaj na usvajanje novih znanja i vještina te opremanje Terapije najsuvremenijom opremom te razvijanje novih koncepata terapije za svoje korisnike.

Tekstovi autora

1237