Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Muči vas ukočena kralježnica, grčevi u stopalima, umor u nogama… Kako si pomoći?

Shutterstock

Kretanje je osnovna životna funkcija kojom ispunjavamo svoju želju za samozbrinjavanjem i socijalizacijom bez obzira je li to rad ili razonoda.

Ograničenje kretanja problem je koji kod dugotrajne ograničenosti vodi u bolest ili čak invalidnost. Pokret nam donosi radost jer njime ostvarujemo svoje snove, dokazujemo se okolini I svojim radom osiguravamo nužna materijalna dobra.

Znanstveno je dokazano da se sve kreće, pa čak i godišnja doba. Trenutno se nalazimo u zimi, a ubrzo nam dolazi i proljeće za koje moramo pripremiti svoje tijelo.

Zašto je fizikalna terapija potrebna oboljelima od rijetkih bolesti?

Vrijeme je za kretanje

Proljeće je poznato kao godišnje doba kada se priroda budi, povećavaju se naša fizička djelovanja u kući i izvan nje – čišćenje, radovi u prirodi, razonoda, sport.

Funkcionalni sustav za kretanje daje nam mogućnost da se aktivno uključimo. Sustav za kretanje često zamišljamo kao skup kostiju koje daju čvrstinu, okruženih mišićima koji preko zglobova omogućuju kretanje, a svima gospodare mozak i živci. Tako pojednostavljenu sliku nužno je nadopuniti fascijom. To je vezivno-tkivni omotač svih struktura tijela koja sve povezuje, ali i dijeli, sudjeluje u svakom pokretu te može i oslabiti rad organa, cirkulaciju ili bilo koju drugu funkciju tijela. Više o tome kakva je vaša fascija može vam reći fizioterapeut kada napravite fizioterapijsku procjenu tijela.

Kada kažemo da se nešto ne kreće, da stoji i da nema napretka, i u životu i u zdravlju upućuje na problem. Sjetite se doživljaja kada ste se probudili ukočenog vrata – ograničen vam je pokret glave, vrata i ruku, kada vam je od stresa stala probava – poremećen je pravilan rad probavnog sustava, kada ste osjetili vrtoglavicu i hladnoću na periferiji ruku i nogu – cirkulacija vam je usporena, kada je došlo do loma kosti, oštećenja zgloba ili puknuća mišića – oni prestaju imati svoju funkciju pokretanja tijela i nužno ju je vratiti.

Ovo nisu svi primjeri, ali pokazuju kako su pokret i kretanje važni.

Muči li vas neki od ovih problema?

 • Muči vas novonastala ili dugotrajna pareza ličnog živca?
 • Sportska ozljeda priječi vam vrhunske rezultate?
 • Nikako da se oporaviti od stare ozljede, loma, istegnuća, puknuća mišića?
 • Imate dijagnozu rijetke bolesti?
 • Muči vas loša cirkulacija i trnci?
 • Muči vas vrtoglavica , glavobolja ili zujanje u ušima?
 • Osjećate da nakupljeni stres utječe na vaše zdravlje?
 • Hormonalni disbalans, ginekološki problemi i oporavak od poroda čekaju na rješavanje?
 • Stari ožiljci od operativnih zahvata i šivanja koče vaše tijelo?
 • Pokrenite se i napravite fizioterapijsku procjenu a prema njoj i tretman kojim ćete se riješiti prisutnih simptoma.

Slomili ste kost? Evo što nakon loma (ne) smijete i kako si pomoći

Vježbe ususret proljeću

Počeli smo hodati i osjećamo grčeve u stopalima i jaki umor u nogama. Prvo što trebate napraviti kada se jave ovakvi problemi je da provjerite hodate li u adekvatnoj obući. Obuća u proljeće, nakon hoda u udobnim širokim čizmama, treba biti prijelazna – što znači udobna i da pozicija prstiju bude prirodna pa se I njima oslanjate. 

Oslonac tijela je na prednjem dijelu stopala, ali i na vanjskom dijelu tabana i centralnom dijelu pete. Ako vam stopalo visi prema van ili je nagnuto prema unutra javljaju se grčevi i umor jer se tijelo bori s fascijalnim skraćenjima od tetiva stopala, preko zglobnih čahura gležnjeva, savinutum prstima i zategnutim mišićima potkoljenica.

 • Vježba kojom ćete malo balansirati loš oslonac je istezanje donjeg dijela stopala na bilo kojoj kosini, povišenom rubniku, pa čak i kamenu. Oslonite prednji dio stopala (ne prste!), položite petu na podlogu i ostavite ju na podlozi, a tijelo nagnite naprijed gurajući ili koljeno – da se isteže taban i stražnji donji dio noge, ili gurajte naprijed ispruženih leđa zdjelicu tako da se isteže cijela stražnja strana noge. Oslonac je na drugoj nozi koja može biti ispružena naprijed ili malo savinuta u koljenu tako da napetost bude veća.
 • Ako nikada niste ozlijedili Ahilovu tetivu možete se osloniti prednjim dijelom stopala na stepenicu, a petom ispruženog koljena spuštati se sve niže ispod razine prstiju, tako da je istegnutost zaista velika. U tom se slučaju morate čuvati klizanja, pada i ozljede.
 • Nakon nekoliko istezanja u trajanju barem minutu malo protrčite da se napravi balans napetosti okolnog tkiva s istegnutim.
 • Za ukočenu kralježnicu odličan je duboki čučanj jer će istegnuti sve ligamentarne strukture zdjeličnog obruča, cijelu kralježnicu, ali i prednji dio nadlaktica i dio oko lopatica. Dovoljno je stati u raskoračni položaj (šire od kukova) sa stopalima okrenutim naprijed, izvući stražnji dio tijela koliko je moguće prema natrag, a da se pritom držite za prečku, naslon klupe ili stol. Polako se spuštate u duboki čučanj tako da nasjednete među svojih stopala koja su čvrsto oslonjana i koja su sa strane trupa dok se ruke istežu ispruženih laktova prema gore.
 • Tijekom rada i druženja uvijek se zaboravimo rotirati. Ponekad se zavrtimo u plesu, ali rotacija cijelog tijela je nužna da se oslobode blokade koje se sakupe u fascijama nakon dugog sjedenja ili napornog rada. Kod rotacije je važno je da se pogledom vodi ili prati pokret (da se ne potakne vrtoglavica ili nestabilnost), također važno je da imamo dobar oslonac stopala koja su usmjerena prema naprijed s ugodno razmaknutim nogama.

Pokrenite se i vi već ovog mjeseca – sakupite sve svoje simptome, stare ozljede, trenutne boli i neugodnosti pokreta tijela i kroz fizioterapijsku procjenu koja sadrži brojna testiranja pokreta i pokretljivosti tijela – saznajte uzrok svojih problema i krenite zajedno s fizioterapeutom kroz individualni plan vježbi, terapija i tretmana prema trajnom, brzom i učinkovitom rješenju.

I ne zaboravite – naše tijelo stvoreno je za pokret i neometeno kretanje i vi zaslužujete uživati u njemu.

Sjedite satima na poslu? Ako već morate, naučite kako sjediti zdravo

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo