Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Kako pomoći tijelu da savlada respiratornu infekciju?

Shutterstock

Tijelo je savršeno kreirano i osposobljeno za svakodnevnu kvalitetnu funkciju.

Kada svi sustavi dobro rade osjećamo se poletno, vedro i bez razmišljanja koristimo sve da se zabavimo, radimo ili sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima s okolinom. Ipak, ponekad stignu i neplanirani gosti kao što su virusi ili bakterije koji naruše balans u tijelu i uzrokuju simptome.

Muči vas ukočena kralježnica, grčevi u stopalima, umor u nogama… Kako si pomoći?

Slušajte poruke tijela

Ako nakon kratke grlobolje, započne i „curenje iz nosa“, glavobolja i kašalj, obavezno se konzultirajte s liječnikom ako imate povišenu temperaturu. Liječnik će prema nabrojanim simptomima odrediti lijekove koje nužno treba konzumirati i propisati način na koji trebate pomoći tijelu da savlada uzročnika. Ipak, i sami možete pomoći tijelu da se riješi simptoma. Najvažnije je slušati što nam tijelo govori!

Ako ste umorni i slabi legnite i pokušajte odspavati bez obzira koji je dio dana. Odmor je najvažniji, kod bilo koje infekcije ili stresa koji manifestira u tijelu potrebu za promjenom. Čak i ako ne osjećate žeđ, trebati piti puno tekućine, ponajviše svakako vodu, ali i čajeve koji prirodnim djelovanjem pomažu iskašljavanje, mokrenje i pomažu kod disanja zbog prisutnih eteričnih ulja.

Pokušajte slušati poruke tijela: ako vam hrana ne paše, napravite kratku pauzu i pijte samo tekućinu i lijekove, ali ako osjetite poticaj za jelom svakako pomalo jedite jer tijelo javlja svoje potrebe. Osim pojačane higijene pranja ruku i učestalog umivanja poželjno je nekoliko puta dnevno oprati zube ili isprati usta dezinfekcijskom tekućinom za usta. Sličan učinak možete dobiti „mućkanjem“ žlice ulja tijekom nekoliko minuta (maslinovo, kokosovo ili obično stolno) jer se nametnici zalijepe na uljnu podlogu i jednostavno ih ispljunete.

Cijelo tijelo treba odmor, ali moramo misliti i na cirkulaciju. Kretanjem potičemo cirkulaciju, a time i ishranu svih dijelova tijela. Preporučljivo je, ako ne ustajete zbog vrtoglavice, da napravite mobilizacije laganim vježbama u krevetu. Povremeno jako stisnite šake, zadržite par sekundi te jako ispružite sve prste i ponovite vježbu nekoliko puta na dan. Isto pokušajte sa stopalima tako da svinete sve prste pod stopalo a zatim jako ispružite prste. Ponovite uz rotaciju stopala na jednu stranu s oba stopala, a zatim i na drugu stranu. Savinite koljeno što jače po podlozi do tijela i naizmjence gurajte petu što dalje od tijela. Na kraju, savinutih koljena s osloncem na stopala, rotirajte koljena,a za njima i zdjelicu jako gurajući na desnu stranu, a da pritom ne podižete lijevo rame od podloge. Ako možete, ispružite lijevu ruku iznad glave i od tijela tako da se rotira cijeli trbušni i prsni dio sve do vrhova šaka. Zadržite poziciju neko vrijeme i pokušajte rotacijom koljena na lijevu stranu odmotati tijelo u desnu stranu uz pogled glavom za rukama. Ako nakon nekoliko ponavljanja podignete i zdjelicu u zrak, pomogli ste i disanju i probavi i imunološkom sustavu koji se krije unutar raznih područja tijela.

Što sve morate znati o rijetkoj, autoimunoj bolesti – sklerodermiji?

Pogurajte iskašljaj

Ipak, najvažnije je kvalitetno disati. Ako zbog začepljenog nosa morate disati na usta, pokušajte napraviti inhalaciju toplim zrakom uz potporu eteričnih ulja ili propisanog inhalacijskog sredstva. Važno se koncentrirati na ispravno trbušno disanje uz, ako je moguće, lagani duži izdisaj. Često kod nedostatka kisika u tijelu disanje postaje plitko s kratkim izdisajem koji žudi za novim udahom kisika.

Tada ponekad možete čuti i škripanje u dijelovima dišnog sustava od samog ždrijela, kroz bronha pa sve do baze pluća s bilo koje strane ili u bilo kojoj visini. Takav simptom mora čuti liječnik i preporučiti adekvatnu terapiju. No, ipak si sami možemo pomoći. Postavljanje tijela u takozvane drenažne položaje pomaže. Zamislite da su pluća mjehur iz kojeg morate izliti tekućinu i prema osjećaju dio koji želite isprazniti postavite na niz jastuka tako da je taj dio na vrhu, a glava što niže. Ubrzo ćete dobiti nagon za iskašljavanje što često natjera i suze na oči, ali nemojte odustati.

Preporučujem da iskašljani sadržaj ne gutate već ispljunete pa je eliminacija uzročnika iz tijela brža. Ako je nadražaj kod pokušaja izdaha provocirajući za donji dio pluća pokušajte forsirano disati tako da potpomažete izdisaj stezanjem šala ili trake oko donjeg dijela prsnog koša tijekom dužeg forsiranog izdisanja. Tada je česta pojava intenzivnog iskašljavanja. Ponekad iskašljaj treba aktivno pogurati. Tada sjednete s laktovima savinutim uz tijelo i kod udaha podignete laktove u stranu tako da se raširi prsni koš, a kod izdaha brzo i intenzivno stegnete laktove uz tijelo. Važno je da kod izdaha glasno izgovoriti „HAF“ što će vas natjerati na iskašljaj.

U periodu nakon dužeg ležanja svakako istegnite gornji dio tijela podižući ruke iznad glave u sjedećem ili stojećem položaju. Potrudite se da istegnete i bočni dio prsnog koša povlačeći dlan što više iznad glave i prema suprotnoj strani tijela. Ponekad je zgodno iskoristiti naslon stolaca ili neku podlogu da ispružene ruke naslonite na rub, a cijela leđa opustite dolje da se istegnu te zategnu i stražnji dio sjednog područja ili nogu. Odlično je ako možete tako istegnuti i bočni dio tijela ili rotirati cijelo tijelo u jednom smjeru, a zatim u suprotnom.

Cilj vježbanja je da se što više mišića i fascija istegne te da pluća i organi u trbušnoj šupljini imaju poticaj na dobru funkciju. Tako ubrzavamo oporavak i sprječavamo komplikacije na plućima. Važno je znati da sve vježbe treba izvoditi ili kod otvorenog prozora ili nakon provjetravanja sobe, jer želimo očistiti pluća i dodatno potaknuti oporavak. Nakon vježbanja svakako si priuštite odmor ili san jer tijelo nastavlja raditi samo na oporavku.

Zašto je fizikalna terapija potrebna oboljelima od rijetkih bolesti?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo