Radije spavajte dulje, nego da odete u teretanu! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Radije spavajte dulje, nego da odete u teretanu!

Ustati ranije i odraditi tjelovježbu ili ostati još malo u krevetu? Izgleda da sada imate izliku za drugu opciju.

Liječnici kažu da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veći postotak masnoća u tijelu. Ako spavate samo šest sati dnevno 27 posto su vam veće šanse da ćete biti pretili. Kod onih koji dnevno spavaju prosječno pet sati, taj postotak penje se do čak 73.  

Veći apetit 

Sve je to do hormona. Jedan regulira apetit kako biste znali kada ste gladni, a drugi regulira osjećaj sitosti, odnosno govori vam kad biste trebali prestati jesti. Istraživanja pokazuju da ako se ne naspavate razina prvog hormona se povećava, a drugog smanjuje, što znači da ste više gladni i ne osjećate se sitima, pa stoga jedete više. 

Prema istraživanju, želja za hranom povećava se za 45 posto ako se niste naspavali, a i odluke vezane uz hranu puno su gore. Naime, poželjet ćete vrlo kaloričnu hranu, kažu istraživači sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj. Hrana koju jedemo umorni, ima devet posto više kalorija, nego kad smo odmorni. 

Tijekom vikenda produljite si život izležavanjem i spavanjem!

Masnoća na području trbuha

Jedno od posljednjih istraživanja na ovu temu pokazalo je da manjak sna povećava pojavljivanje masnoća na području trbuha. Kod ljudi koji se nisu naspavali hormon stresa na najvećoj je razini između 16 i 21 sat, a u tijelu ovaj hormon stvara potrebu za čuvanjem masnoća. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da vam ni tjelovježba neće biti dobra ako ste umorni i neispavani… 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo