Zdravlje

Zdravlje

Rak prostate u Hrvatskoj svake godine odnese 800 života

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Najčešći je maligni tumor i najčešći uzrok smrti uzrokovan karcinomom kod muškaraca

Prema posljednjim pokazateljima, kod mnogih bolesnika bolest se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja, istaknuo je početkom studenog ministar zdravstva Vili Beroš.

Upravo je studeni poznat kao mjesec posvećen borbi protiv raka prostate, tzv. Movember. Tim povodom razgovarali smo s dr. med. Miroslavom Japjecom, urologom iz Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

Koji je trenutačno broj oboljelih od raka prostate u Hrvatskoj?

Rak prostate je u Hrvatskoj prvi maligni tumor po pojavnosti kod muškaraca, ispred raka pluća i raka debelog crijeva. Na njega se odnosi oko 18 posto oboljelih od malignih bolesti. Godišnje u hrvatskoj obolijeva oko 2500 ljudi i umire više od 800 ljudi.

Stalno vas muče žgaravica, mučnina i gubite kile? Provjerite da nije u pitanju ovaj zloćudni tumor

Koji su najčešći simptomi raka prostate?

Vrlo često se razvija bez simptoma. U velikoj većini slučajeva (80 posto) otkriva se slučajno, tijekom rutinskih kontrola. Napredovanjem bolesti, kako se zloćudno tkivo širi, može dovesti do sužavanje uretre (mokraćne cijevi) te uzrokovati probleme s mokrenjem (slabi mlaz, urgentnost, učestalost, noćno mokrenje, nepotpuno pražnjenje mjehura), što je opet slično simptomima koje uzrokuje dobroćudno uvećanje prostate, a to mnogi pripisuju starenju i često zanemaruju. U uznapredovalom stadiju javljaju se koštani bolovi (metastaze u kostima), oteknuća nogu (metastaze u zdjeličnim limfnim čvorovima), umor, gubitak tjelesne mase.

Kako se rak prostate dijagnosticira i koje su metode otkrivanja?

Na rak prostate se posumnja na temelju povišenih vrijednosti PSA i suspektnog digitorektalnog pregleda prostate, a u novije vrijeme i uz pomoć magnetske rezonance prostate. Rak prostate dijagnosticira se transrektalnom biopsijom prostate i zatim patohistološkim pregledom dobivenih uzoraka.

Koliko često bi muškarci trebali tražiti medicinsku pomoć u vezi s potencijalnim simptomima raka prostate?

Da bi se rak prostate otkrio u ranoj fazi, potrebna je brza i temeljita urološka obrada pacijenta. Muškarci bi trebali na preventivne preglede krenuti nakon pedesete godine, a oni koji su u obitelji imali oboljele od raka prostate i ranije, s 45 godina. Kontrole bi nakon toga trebale biti svake dvije do četiri godine za manje rizične te svakih godinu do dvije za više rizične osobe.

Dr. Miroslav Japjec, voditelj Odjela za urologiju Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić”, Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Kako se Hrvatska uspoređuje s drugim zemljama u Europi u pogledu dijagnoze i liječenja raka prostate?

Hrvatska je zadnjih godina napravila velike pomake u smjeru liječenja raka prostate te je petogodišnje preživljenje od raka prostate danas oko 82 posto, što je neznatno manje nego kod visokorazvijenih zemalja gdje je 85 posto.

Ali i dalje 10 do 15 posto bolesnika u trenutku otkrivanja bolesti ima uznapredovalu ili metastatsku bolest koja je neizlječiva pa Hrvatska, među prvima u Europi, pokreće Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate.

Kako prehrana i način života mogu utjecati na rizik od raka prostate?

Postoje neki dokazi (smanjenje unosa životinjskih masti, povećanje unosa voća, žitarica i povrća), ali ne postoje konačni rezultati koji bi mogli poduprijeti posebne preventivne i dijetetske mjere usmjerene na smanjenje rizika od pojave raka prostate.

5 zdravih i ukusnih ideja za večeru – bolje ćete spavati i nećete biti gladni

Kako bi podrška obitelji i zajednice mogla pomoći muškarcima koji se suočavaju s rakom prostate?

Obitelj je najvažnija potpora pacijentima koji obolijevaju od raka prostate. Ona mora biti upoznata sa svime što donosi bolest i moguće komplikacije liječenja, jer liječenje i praćenje u većini slučajeva traje dugi niz godina. Zajednica koja okružuje bolesnika je također važna da prihvati bolesnika i uključi ga u normalan život.

Koje su najčešće emocionalne reakcije i izazovi s kojima se muškarci suočavaju nakon dijagnoze raka prostate?

U prvom trenutku dijagnoze pacijenti vrlo često doživljavaju stanje šoka i nevjerice, osobito ako prije nisu imali nikakvih zdravstvenih teškoća. Potrebno je određeno vrijeme da prihvate da su oboljeli od maligne bolesti. Zatim osjećaju različite strahove – strah od boli, narušenog izgleda, smrti, gubitka kontrole. Vrlo često doživljavaju visoku razinu stresa. Imaju osjećaj tuge zbog mnogo razloga: zbog gubitka dobrog zdravlja, zbog promjena na tijelu i u odnosima te zbog odustajanja od nekih planova u budućnosti.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Ljutnja je normalna reakcija, iz koje proizlazi pitanje “Zašto baš ja?” “Poneki pacijenti mogu osjećati krivnju, odnosno pripisati nastanak bolesti nekom svom ponašanju. Značajniji psihički poremećaji koji dolaze u komorbiditetu s karcinomom javljaju se u oko 50 posto pacijenata i drastično smanjuju kvalitetu života, utječu na ishod bolesti i povećavaju mortalitet.

Kako se financira liječenje raka prostate u Hrvatskoj te postoji li podrška za pacijente?

Liječenje raka prostate u Hrvatskoj potpuno financira HZZO. Naravno da postoje udruge podrške. Jedna od najpoznatijih je Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate (HDBRP) koje pruža psihološku pomoć oboljelima. Mjesec studeni (november = movember) posvećen je različitim akcijama čiji je cilj podizanje svijesti o prevenciji raka prostate.

Stalno brinete i napeti ste? Ovi simptomi mogu otkriti da je u pitanju anksiozni poremećaj

Može li se govoriti o posttraumatskom stresnom poremećaju i kako se manifestira kod pacijenata koji su prošli kroz liječenje raka prostate?

U svakoj stresnoj situaciji, u što se ubrajaju i teške bolesti, tako i kod pacijenata oboljelih od raka prostate reakcija je individualna i ovisi o pojedincu. Neki pacijenti su sretni i zadovoljni da su produžili život, možda i samo nekoliko mjeseci, dok drugi koji su izliječeni ne mogu prihvatiti neku manju i potencijalno očekivanu nuspojavu terapije.

Koje savjete biste dali muškarcima u vezi s očuvanjem zdravlja prostate i prevencijom raka?

Muškarcima bih savjetovao da dođu na inicijalni pregled urologu u pedesetima i da se ne boje iznijeti svoje urološke, ali i seksualne tegobe. Mnoge bolesti, pa tako i rak prostate, brzom reakcijom mogu biti izlječivi. Kad se pojave simptomi i bolovi, već je kasno.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo