Velika studija na više od pola milijuna ljudi pokazala je da uzimanje kalcija smanjuje šanse za razvoj ovog vrlo čestog tumora
Uzimanje kalcija može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Ova dobra vijest dolazi iz studije objavljene u znanstvenom časopisu Nature Communications, prenosi talijanski portal OK Salute.
Istraživači su analizirali podatke gotovo 550.000 žena kako bi istražili vezu između stotinjak proizvoda i hranjivih tvari i vjerojatnosti razvoja ovog karcinoma. Rezultati su pokazali da hrana i piće bogati kalcijem smanjuju rizik. Mineral ima slične učinke bilo da dolazi iz mliječnih proizvoda ili drugih izvora.
Studija još jednom naglašava jasnu vezu između konzumacije alkohola i rizika od raka debelog crijeva.
Kako kalcij pomaže?
Istraživanje je pokazalo da je konzumacija dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno, što odgovara otprilike čaši mlijeka, povezana sa 17 posto smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.
Zaštitna uloga kalcija može proizaći iz činjenice da ovaj mineral ima sposobnost vezanja na žučne kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crijevu, smanjujući tako njihovo potencijalno kancerogeno djelovanje.
10 namirnica koje su bogatije kalcijem od mlijeka
Kako integrirati kalcij ako smo intolerantni na laktozu?
Jedna šalica mlijeka osigurava oko 300 miligrama kalcija. Međutim, postoji veliki izbor namirnica koje nam mogu pomoći da unesemo čak i više kalcija. Najbogatiji su:
- zeleno lisnato povrće, poput špinata i blitve, ali i koprive
- amarant
- tofu
- chia sjemenke
- sezam
- sardine
- suho voće
Osim toga, ovo povrće također osigurava vlakna, kalij, vitamin C ako se jede sirovo, vitamine B, vitamin K, magnezij.
N. M.