Zdravlje

Zdravlje

Simptomi različitih bolesti vrlo često vide se prvo na jeziku!

Recite: “AAAA”. Osim što njime osjećamo okus, koliko nam je jelo fino ili ne, jezik ima jednu puno ozbiljniju ulogu

Pokazatelj je općeg zdravlja tijela, a simptomi mnogih kroničnih i akutnih bolesti mogu se vidjeti baš na jeziku. Ne samo to, ti su simptomi nekada među prvima koji se pojave. Normalno je da jezik bude crvenkasto ružičaste boje s točkicama i izbočenim dijelovima. Sve drugo može biti znak neke bolesti. 

Slabost mišića lica – zašto je važna uloga fizioterapeutskih tretmana?

Dijabetes

Bijele naslage na jeziku su vrlo učestale kod ljudi koji imaju dijabetes. Obično je to pokazatelj oslabljenog imuniteta. To je zapravo gljivična infekcija. Oni koji imaju dijabetes pate i od suhih usta, a mnogi često osjećaju dehidraciju

HIV

Prvi znak infekcije su iste bijele naslage na jeziku. Baš kao i kod dijabetesa, zbog oslabljenog imuniteta tijelu je teško boriti se protiv infekcije. 

Celiakija

Na jeziku zapravo imate malene dlačice, a ako patite od ove bolesti jezik je potpuno gladak i može promijeniti okus, ali i boljeti. Sve kiselo, ljuto i alkoholno može jako peći. 

Rak 

Zapravo zubar može biti prva osoba koja će otkriti da imate rak glave, vrata ili usta. Svaka kvržica koja se nalazi u ustima, odnosno na jeziku dulje od dva tjedna treba provjeriti kod liječnika. 

Karcinom grla-glasnica: ako ste promukli duže od četiri tjedna, obavezno na pregled!

Manjak vitamina

Jako crvenilo na jeziku može upućivati na manjak folne kiseline, vitamina B12 ili željeza. Taj se manjak može regulirati dodacima ili promjenama u prehrani. 

Stres

Afte su uobičajene, ali nekada se mogu zamijeniti s virusnim infekcijama koje mogu biti znak velike količine stresa. Mogu se pojaviti na jeziku, ali i drugim dijelovima usta. Probajte ih se riješiti grgljanjem malo tople vode sa solju i izbjegavajte masnu hranu. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo