Zdravlje

Zdravlje

Smrt u kolijevci – najveća noćna mora za svakog roditelja

Iako je uzrok nepoznat, čini se da bi SIDS mogao biti povezan s nedostacima u dijelu mozga dojenčeta koji kontrolira disanje i uzbuđenje tijekom sna. 

Sindrom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) je neobjašnjiva smrt, obično tijekom sna, naizgled zdrave bebe mlađe od godinu dana. SIDS je ponekad poznat kao smrt u kolijevci jer dojenčad često umiru u svojim kolijevkama. 

Istraživači su otkrili neke čimbenike koji bebe mogu izložiti dodatnom riziku. Također su identificirali mjere koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje dijete od SIDS-a. Možda je najvažnije staviti bebu na leđa da spava, piše klinika Mayo. 

Uzroci 

Kombinacija fizičkih čimbenika i čimbenika iz okoline spavanja može dojenče učiniti ranjivijim na SIDS. Ti se čimbenici razlikuju od djeteta do djeteta. 

Fizički faktori 

Defekti mozga. Neka se djeca rađaju s problemima zbog kojih je veća vjerojatnost da će umrijeti od SIDS-a. Kod mnogih od tih beba, dio mozga koji kontrolira disanje i buđenje iz sna nije dovoljno sazrio da radi ispravno. 

Mala porođajna težina. Prijevremeni porođaj ili sudjelovanje u višestrukom porođaju povećava vjerojatnost da bebin mozak nije u potpunosti sazrio, pa ona ima manju kontrolu nad automatskim procesima kao što su disanje i otkucaji srca. 

Infekcija dišnog sustava. Mnoga dojenčad koja su umrla od SIDS-a nedavno su bila prehlađena, što može pridonijeti problemima s disanjem. 

Čimbenici okoline spavanja 

Predmeti u djetetovom krevetiću i njegov ili njezin položaj spavanja mogu u kombinaciji s djetetovim fizičkim problemima povećati rizik od SIDS-a.  

Spavanje na trbuhu ili boku. Bebe koje spavaju u ovim položajima mogle bi imati više poteškoća s disanjem od onih koje su položene na leđa. 

Spavanje na mekoj površini. Ležanje licem prema dolje na mekanom pokrivaču, mekanom madracu ili vodenom krevetu može blokirati dišne ​​putove djeteta. 

Dijeljenje kreveta. Dok je rizik od SIDS-a manji ako dojenče spava u istoj sobi kao i njegovi roditelji, rizik se povećava ako beba spava u istom krevetu s roditeljima, braćom i sestrama ili kućnim ljubimcima. 

Pregrijavanje. Pretoplo tijekom spavanja može povećati rizik od SIDS-a kod djeteta. 

Faktori rizika 

Iako sindrom iznenadne dojenačke smrti može pogoditi bilo koje dojenče, istraživači su identificirali nekoliko čimbenika koji mogu povećati rizik za bebu.  

Spol. Dječaci imaju nešto veću vjerojatnost da će umrijeti od SIDS-a. 

Dob. Dojenčad je najosjetljivija između drugog i četvrtog mjeseca života. 

Rasa. Iz nepoznatih razloga, nebijela djeca imaju veću vjerojatnost da će razviti SIDS. 

Obiteljska povijest. Bebe čija su braća i sestre ili rođaci umrli od SIDS-a imaju veći rizik od SIDS-a. 

Pasivno pušenje. Bebe koje žive s pušačima imaju veći rizik od SIDS-a. 

Prijevremeno rođenje. I rano rođenje i niska porodična težina povećavaju šanse vaše bebe za SIDS. 

Čimbenici rizika za majku 

Tijekom trudnoće, majka također utječe na rizik od SIDS-a kod svoje bebe, posebno ako je: 

  • Mlađa je od 20 godina. 
  • Puši cigarete. 
  • Koristi droge ili alcohol. 
  • Ima neadekvatnu prenatalnu skrb. 

Prevencija 

Ne postoji zajamčeni način da spriječite SIDS, ali možete pomoći svojoj bebi da spava sigurnije slijedeći ove savjete: 

Spavanje na leđima. Stavite svoju bebu da spava na leđa, umjesto na trbuh ili bok. Ovo nije potrebno kada je vaša beba budna ili se može prevrnuti u oba smjera bez pomoći. 

Nemojte pretpostavljati da će drugi staviti vašu bebu da spava u ispravnom položaju – inzistirajte na tome. Savjetujte dadiljama i pružateljima usluga njege djece da ne koriste položaj na trbuhu za smirivanje uzrujane bebe. 

Neka krevetić bude što prazniji. Koristite čvrst madrac i izbjegavajte stavljati bebu na debelu, pahuljastu podstavu. Ne ostavljajte jastuke, mekane igračke ili plišane igračke u krevetiću. Oni mogu ometati disanje ako ih bebino lice pritisne. 

Nemojte pregrijavati bebu. Kako bi vaša beba bila topla, isprobajte vreću za spavanje ili drugu odjeću za spavanje koja ne zahtijeva dodatne navlake. Ne pokrivajte bebinu glavu. 

Neka vaša beba spava u vašoj sobi. Idealno bi bilo da vaša beba spava u vašoj sobi s vama, ali sama u krevetiću, kolijevci ili nekoj drugoj strukturi namijenjenoj za spavanje dojenčadi, najmanje šest mjeseci, a ako je moguće i do godinu dana. 

Kreveti za odrasle nisu sigurni za dojenčad. Beba se može zarobiti i ugušiti između letvica uzglavlja, prostora između madraca i okvira kreveta ili prostora između madraca i zida. Beba se također može ugušiti ako se roditelj koji spava slučajno prevrne i pokrije bebi nos i usta. 

Dojite svoju bebu, ako je moguće. Dojenje najmanje šest mjeseci smanjuje rizik od SIDS-a. 

Ponudite dudu. Sisanje dude varalice bez remena ili vezice u vrijeme spavanja može smanjiti rizik od SIDS-a. Jedno upozorenje — ako dojite, pričekajte s pružanjem dude dok beba ne navrši 3 do 4 tjedna i dok ne uđete u rutinu dojenja. 

Ako vaša beba nije zainteresirana za dudu, nemojte je forsirati. Pokušajte ponovno drugi dan. Ako duda djetetu ispadne iz usta dok spava, nemojte je vraćati unutra. 

Imunizirajte svoju bebu. Nema dokaza da rutinska imunizacija povećava rizik od SIDS-a. Neki dokazi pokazuju da cijepljenje može pomoći u sprječavanju SIDS-a. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo