Zdravlje

Zdravlje

Spavanje u majici vašeg partnera zapravo je dobro za zdravlje

Shutterstock

Ako se trebate riješiti stresa i osjećati bolje stručnjaci preporučaju da “posudite” majicu od partnera

Znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia proveli su istraživanje o osjetu mirisa pa zaključili kako miris vaše bolje polovice uvelike smanjuje količinu stresa. U istraživanju je sudjelovalo 86 parova kojima su dali čiste majice.

Stres od mirisa

Od muškaraca su zatražili da namirišu majice svojim mirisom. Pustili su ih da odstoje 24 sata, a onda su dali partnerima da pomirišu jednu od tri majice. Jedna je bila majica koju je nosila njima nepoznata osoba, drugu partner, a treća je bila čista. 

Zašto se lijepi ljudi češće razvode i prekidaju ljubavne veze?

Nakon toga ispitanici su riješili nekoliko testova stresa poput testova iz matematike i intervjua. Zaključili su da oni koji su pomirisali majicu svog partnera imaju mnogo manju razinu hormona stresa – kortizola, dok oni koji su pomirisali onu od nepoznate osobe imaju veću razinu hormona

Ovo znanstvenici povezuju sa instinktom za preživljavanje. Marlise Hofer, autorica istraživanja, objašnjava to strahom od nepoznatih ljudi, posebno muškaraca, pa kako je majica mirisala na nekog drugog, povećava stres kod osobe. Pa sljedeći put kad se ne budete osjećali dobro ili budete pod stresom, “ukradite” majicu od partnera i odspavajte u njoj. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo