Zdravlje

Zdravlje

Štitnjača, ginekološke smetnje… Evo što su naši čitatelji najviše pitali liječnike u 2017.

Shutterstock

Najviše su vas mučili problemi sa štitnjačom, ginekološki problemi i umor…

Donosimo vam najčitanija pitanja iz naše rubrike Halo,doktore! Na prvom mjestu je pitanje u vezi štitnjače.

“Pozdrav,
Zanima me u vezi problema sa štitnjačom (malo veći TSH). Naime, prije par mjeseci primijetio sam da mi je počela opadati kosa na zaliscima. Doktor mi je preporučio da izvadim krv, no nalazi su bili više no odlični. Poslije je rekao da trebam napraviti pregled štitnjače. TSH mi je bio 5.15,T4 102, T3 2.10. Nikad nisam imao problem s tim, ali može li stres biti uzrok većeg TSH-a? U zadnje vrijeme sam počeo osjećati lagani umor u popodnevnim satima. Zahvaljujem ! LP.”

Odgovara:
Ante Škaro, dr. med., spec. otorinolaringologije, kirurg glave i vrata

“Viši nalaz TSH govori o povećanom stresu, odnosno pritisku na štitnjaču da osigura organizmu veću količinu hormona. Imate po nalazu pritajeni manjak hormona zbog čega imate nižu energiju i opadanje kose. Treba uvesti za početak mali nadomjestak hormona štitnjace te uravnotežiti bioritam (sva jača psihofizička naprezanja staviti ujutro i rano poslijepodne, kasno popodne opuštanje, noći spavanje).”

Svrbež i lagano peckanje u području vagine bez iscjetka

“Zadnjih par dana osjećam svrbež i ponekad lagano peckanje u području vagine (na samom ulazu), nemam nikakve smetnje prilikom mokrenja niti promjene po pitanju iscjedka ili mirisa. Pretpostavljam da sam možda pokupila neku bakteriju na bazenu pa me zanima je li potreban odlazak ginekologu, urologu ili si mogu nekako sama pomoći? Puno Vam hvala!”

Odgovara:
Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

“Simptomi koje navodite upućuju na infekciju i to najvjerojatnije gljivom koja se zove Candida albicans. To je inače najčešća infekcije na spolovilu i u rodnici žene. Ne smatramo je spolno prenosivom. Također, kada navodite da ste je ”pokupili” u bazenu, to je vrlo često predrasuda, no to zapravo nije točno. Ta gljiva živi na koži i sluznicama svih nas (i žena i muškaraca) u obliku spora, odnosno neke vrste ”sjemena”. Kada spore dođu na ”plodno tlo”,  odnosno u genitalnom traku žene je to smanjnje kiselosti (što ima zaštitnu ulogu od porasta gljiva), tada ”propupaju”, a to uzrokuja pojavu svrbeža i peckanje i to upravo karakteristično na ulazu u rodnicu.  Bazenska voda koja je klorirana može imati samo ulogu da svojim djelovanjem tu kiselost može poremetiti jače od obične, čiste vode npr. iz rijeke, jezera ili mora. Za infekciju gljivama ne trebate tuđe uzročnike, imate Vaše koje samo porastu. Svakoj ženi će se to dogoditi od vremena do vremena. Terapija Canestenom, koju ste i sami predložili, je najčešće dovoljna i uspješna. Radi toga ne morate na ginekološki pregled. Canesten u ljekarni možete kupiti bez recepta i to prvestveno vaginalete koje 3 večeri za redom stavite u rodnicu (vaginalete, jer je izvor infekcije uvijek u rodnici). Kremu možete, ali i najčešće ne morate upotrijebiti. Sama terapija kremom (premda su smetnje izvana uobičajeno izraženije od smetnji u rodnici), najčešće nije dovoljna jer kao što rekoh, izvor infekcije je u rodnici iz koje dolazi uzročnik koji uzrokuje smetnje.”

Menstruacije svakih 15 dana – ciklusi bez ovulacije!

“Imam problema s menstruacijskim ciklusom. Već drugi mjesec za redom dobivam menstruaciju dva puta u mjesecu u razmaku 10-15 dana. S tim da sam pvi mjesec dobila 12.06 i trajala je 7 dana po ciklusu kako je i trebala doći, onda sam dobila ponovo 28.06 i opet je trajala tjedan dana, opet sam dobila 17.07. kao po ciklusu i onda 11.08. i onda opet sada 22.08. Stvarno mislim da nešto nije u redu a kod ginekologinje moram čekati po 3 tjedna na red jer, kako kaže, ne stigne i trudnice imaju prednost! Zadnji papa je bio 20.04 i sve je bilo u redu. Je li to opasno?”

Odgovara:
Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

“U posljednjih 2 mjeseca ste imali cikluse u kojima nije bilo ovulacije. Krvarenja su zato slijedila svakih petnaestak dana. Ukoliko ste bili izloženi stresu, to je mogući i najčešći prepoznati uzrok poremećaja ciklusa kod mladih žena. No, dosta često se ovakvi poremećaji ciklusa pojavljuju i uslijed posve nepoznatih i nedokučivih razloga. U svakom slučaju, ne radi ne ni o čemu opasnom i radi toga ne morate brinuti! Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena od vremena. Ukoliko se ciklus u međuvremenu regulirao, tada na sve možete zaboraviti, no nema garancija da se od vremena do vremena neće ponoviti (struka smatra da ukoliko je to 1-2 puta na godinu, da to nije nešto značajno). Ukoliko su ciklusi i dalje skraćeni, nepravilni, tada morate poći na ginekološki i ultrazvučni pregled – kojim se ne mora naći, a najčešće se i ne nađe nikakva organska promjena. Stoga takva krvarenja i zovemo disfunkcijskim, odnosno posljedicom poremećene funkcije. Tada ćete, nakon obavljenog pregleda, dogovoriti način regulacije ciklusa. Načina je više i ovisit će i o Vašoj dobi, potrebi za eventualnom kontracepcijom ili planovima o trudnoći.”

Malaksalost, vrtoglavica, zujanje u ušima, pritisak u glavi…

“Prije 18 dana naglo sam dobio vrtoglavicu, vid mi se nakratko zamutio i osjetio sam malaksalost. EKG u redu, očni pregled uredu, snimak vratni kartioda u redu s blagim devijacijom na vratnoj kralježnici. Od tada svaki dan osjećam zujanje u ušima, lagani pritisak u glavi, nekada kao da gubim ravnotežu, malo utrnjen jezik ponekad. Što mi je?”

Odgovara:
Berislav Spahija, dr. med., spec. neurolog

“Više je mogućih uzroka vrtoglavice. S obziromda ste već neke pretrage obavili, sada bi trebalo napraviti MR mozga da se isključi ishemija, tj. manji moždani udar koji može uzrokovati naglu vrtoglavicu. Ukoliko MR bude normalan trebalo bi se obratiti otorinolaringologu jer labirintitis i benigni paroksizmalni vertigo često uzrokuju slične simptome. Postoje i lijekovi koji mogu ublažiti navedene simptome no poželjno je načiniti navedene pretrage da se ne propusti mogući teži uzrok koji treba odgovarajuće tretirati.”

Povišene vrijednosti anti-TPO

“Nakon vađenja krvi moj nalaz je uglavnom dobar osim anti-TPO koji iznosi 591. Što znači kada je toliko visok? Unaprijed zahvalna.”

Odgovara:
Milan Mazalin, dr. med.

“Vrijednosti anti-TPO iznad 34 smatraju se povišenima i prvenstveno bi mogle ukazivati na autoimunu upalnu bolest štitnjače, koja se naziva Hašimotov tiroiditis. Naziv je dobila po doktoru Hakiru Hashimotu koji ju je prvi opisao. Detaljnije se o samoj bolesti već pisalo na ovim stranicama pa možete potražiti među odgovorima vezanima na bolesti štitnjače. No svakako vam preporučam i temeljit pregled štitnjače.”

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo