Što jesti i piti kada imate gripu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što jesti i piti kada imate gripu?

Ili bolje rečeno, što jesti i piti kad vam se apsolutno ništa ne jede niti pije

Kad imate gripu, jedini lijek je odmor i vrijeme. Ne postoji namirnica koja će čarobno riješiti sve simptome i ozdraviti vas. Važno je piti što više tekućine i jesti hranjivu hranu koja će pomoći da se ne osjećate još gore ili da se oporavite što prije. 

Pića s elektrolitima

Piti dovoljno tekućine jedna je od najvažnijih stvari ako imate povišenu temperaturu i znojite, ali i ne možete jesti “krutu” hranu. Voda je dovoljna, no ako dodate sprotska pića ili vodu s kokosom, vratit ćete natrij i kalij u organizam i osjećat ćete se bolje. 
Osim toga, tekućina s okusom vjerojatno će biti primamljivija od obične vode, pa ćete možda i više piti. Izbjegavajte pića sa šećerom. 

Zeleni čaj

Ovo je još jedan način da ostanete hidratizirani. Tople tekućine otvorit će dišne puteve koji su poprilično začepljeni ako imate gripu. Osim toga, dobro bi bilo i da pijete mlaku vodu. 

Pileća juha

Ovo jelo je lijek za prehlade, gripe i sve slično. Slani temeljac će pomoći tijelu da uravnoteži razinu natrija u tijelu, a povrće će dati vitamine i minerale. Piletina je tu zbog proteina koji su važni kako bi tijelo vratilo snagu. 

Povrće i voće jarkih boja

Treba jesti što više antioksidansa kad ste zdravi kako bi spriječili kronične bolesti. Kad ste bolesni, imunitet nije u najboljem stanju, pa je još važnije unijeti što više antioksidansa. Jedite što više paprika, naranči, bobičastog voća… 

Svježi sok od naranče

Antioksidanse možete i popiti. Ovaj će sok osigurati dovoljnu količinu vitamina C za koji stručnjaci kažu da smanjuje trajanje prehlade i gripe. No nemojte pretjerivati, jer tijelo može primiti samo određenu količinu vitamina C odjednom, a nakon toga mogli biste imati probavne smetnje. 

Govedina

Kad ste gripozni, važno je unijeti dovoljno cinka u organizam. Istraživanja su pokazala kako ovaj mineral pomaže u borbi protiv upale i ojačava imunitet. 

Đumbir

Hrana i piće koji sadrže đumbir, riješit će probleme s probavom koji se događaju kad imate gripu. Istraživanja pokazuju da ovaj korijen djeluje protuupalno i protiv mučnine, pa ga neki uzimaju i protiv mučnine za vrijeme trudnoće. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo