Pitali smo stručnjaka

Što kada dijete slabo dobiva na težini, blijedo je, umorno i neraspoloženo?

Za pravilan dječji rast i razvoj važna je raznolika prehrana bogata nutrijentima. Nutricionistkinji Mirji Zupčić postavili smo pitanja o vitaminima B skupine, koji imaju važnu ulogu u tjelesnom i mentalnom zdravlju djece.

Djeca su aktivna, znatiželjna, svakodnevno usvajaju nove vještine, napreduju i mentalno i tjelesno. Tijekom prvih godina života njihov je razvoj najočitiji, a da bi bila zdrava i imala dovoljno energije važno je da prehranom dobivaju sve potrebne nutrijente.

No, kako god da se roditelji trudili na stol staviti raznovrsne i zdrave obroke, mališani će radije posegnuti za nezdravim grickalicama, slatkišima, a od glavnog obroka odabrat će tjesteninu (naravno, bez ičega) ili, ako vas sreća posluži, možda rižu i pire krumpir. Dugoročno, njihovom će tijelu manjkati pravog “goriva”, što će se prvo očitovati u promjeni njihova ponašanja, a potom će se reflektirati na krvnu sliku i slabiji imunološki sustav. I upravo je B skupina vitamina iznimno važna za podršku normalnoj prehrani, a Becutan je svojom novom linijom dodataka prehrani Becutan KIDS VITS B-kompleks osigurao da mališani dobiju svoju dnevnu dozu zdravlja. No, kako zapravo funkcionira dječji organizam?

Za pravilan rast i razvoj potrebni su nutrijenti

Kako bi mališani bili zdravi i veseli te se normalno razvijali, potrebno je da svakodnevno u svoj organizam unose bjelančevine, ugljikohidrate, masti, ali i vitamine i minerale. Bjelančevine grade svaku stanicu u našem tijelu, ugljikohidrati pružaju energiju za rast i razvoj, a masti su neophodne za građu stanica našeg tijela te kao izvor energije.

Iako su vitamini i minerali u prehrani potrebni u vrlo malim količinama, njihov nedostatak dovodi do niza bolesti, ali i lošijeg raspoloženja, slabijeg apetita i nesanice. Jedna skupina vitamina, koju tijelo ne može proizvesti, a koja je važna za razvoj i rast djece su vitamini B kompleksa.

– Ovi dragocjeni nutrijenti prijeko su nam potrebni za svakodnevno funkcioniranje. Naime, bez njih naš probavni sustav ne bi bio u stanju metabolizirati ugljikohidrate, proteine i masti iz hrane, proizvesti energiju te pravilno funkcionirati u cijelosti. Osim toga, B vitamini su nam neophodni za stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre, prijenos živčanih signala te zdravu kožu i kosu. Skupini B vitamina pripadaju tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (H), folna kiselina (B9) i kobalamin (B12) i svi su nam jednako važni – kaže nutricionistkinja Mirja Zupčić.

Nedostatak B1, B6 i B12, umor i loše raspoloženje

Ako vaši mališani ne konzumiraju namirnice koje su izvori vitamina B skupine, nakon nekog vremena to se može očitovati na njihovu ponašanju, ali i zdravlju. Svaki od vitamina iz B skupine zaslužan je za određene funkcije našega organizma pa tako, ovisno o deficitu određenog vitamina, dijete može biti umornije, blijedo, bez energije, nervozno, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti može se primijetiti manjak koncentracije i fokusa, može imati problema sa spavanjem, a u konačnici može doći do anemije te češćeg obolijevanja zbog oslabljenog imunološkog sustava.

– Simptomi nedostatka vitamina B skupine razlikuju se ovisno o tome koji vitamin nedostaje, a oni mogu varirati od umora i manjka koncentracije do anemije i oslabljenog imunosnog sustava – objašnjava nutricionistkinja.

Primjerice, vitamin B1, odnosno tiamin, važan je za dobivanje energije, a ujedno doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji i normalnoj funkciji srca. S obzirom na to da omogućuje provođenje biokemijskih koraka u svim procesima stvaranja energije, smatra se ključnim za dobru energetsku opskrbu organizma, što je posebno važno za mozak i živčane stanice. Naime, stalna opskrba energijom neophodna je jer živčane stanice, posebno u mozgu, troše veliku količinu energije za održavanje vlastitih funkcija, a same ne mogu skladištiti visokoenergetske spojeve. Osim toga, vitamin B1 sudjeluje u sintezi nekoliko vrsta neurotransmitera uključujući i serotonin, tzv. hormon sreće. Stoga će nedostatak ovog vitamina utjecati na poteškoće u kognitivnom razvoju, na pojavu lošeg raspoloženja i umora.

Normalnu psihološku funkciju snažno podupire i vitamin B6 koji je također, kao i vitamin B1, važan za sintezu serotonina, ali i dopamina te gama-aminomaslačne kiseline koja ima inhibicijski odnosno umirujući učinak na živčani sustav.

Vitamin B12 je najveći i najsloženiji vitamin te ima mnogo uloga u ljudskom organizmu. Podržava normalnu funkciju živčanih stanica i potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK. Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i imunitetu te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, a upravo zbog ovih odlika ključan je za normalan razvoj djece, posebno u školskoj dobi kada su izložena pojačanom stresu.

Raznolika i uravnotežena prehrana je ključna

Vitamini B skupine zastupljeni su u mnogim namirnicama koje su nam dostupne tijekom cijele godine, a nutricionistkinja Mirja Zupčić preporučuje u dječji jelovnik uvesti cjelovite žitarice, losos, zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i raštike, ali i iznutrice, meso, jaja, mlijeko, plodove mora, mahunarke, jogurt i sjemenke suncokreta.

No svaki roditelj dobro zna da je ponekad teško sve ove namirnice implementirati u obroke jer djeca su često izbirljiva, smeta im određena boja hrane, ali i tekstura, a uvjeravanje „da je neko jelo zdravo“, kod mališana nije argument koji će ih nagovoriti da to jelo i kušaju.

– Najčešći oblik poteškoća hranjenja kod djece je oslabljen apetit, no problemi hranjenja mogu biti i posljedica bolesti ili pak karaktera djeteta. Dijete može biti energično ili pak povučeno zbog čega jede manje, a ponekad roditelji mogu imati subjektivan osjećaj da dijete ne jede dovoljno. Kod ozbiljnijih problema hranjenja, odnosno jedenja, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Kod one djece koja uglavnom jedu dobro, ali iz hira izbjegavaju određene namirnice nije loše povremeno uzeti multivitaminsko mineralni dodatak prehrani prilagođen djeci. Djeci sa slabim apetitom tradicionalno se daju dodaci prehrani s vitaminima B skupine budući da ovi vitamini doprinose metabolizmu dobivanja energije. Također, kod utvrđene pothranjenosti djeteta od pomoći mogu biti i enteralni pripravci – savjet je nutricionistkinje Mirje Zupčić.

Kako bi namirio potrebe dječjeg organizma za vitaminima B skupine, Becutan jeu svoju liniju proizvoda uveo Becutan KIDS VITS B-kompleks, tekući dodatak prehrani s okusom ananasa koji sadrži kombinaciju 7 vitamina B skupine (B3, B6, B5, B2, B1, B12 i biotin) te je namijenjen potpori raznovrsne prehrane djece od navršene treće godine života, ali koristit će i odraslima.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo