Zdravlje

Zdravlje

Što se događa kada ‘plin’ zadržavate u sebi i zašto to može biti jako štetno?

Foto: Shutterstock

Stručnjaci su upozorili da su žene često najjače pogođene problemima s crijevima, djelomično zato što osjećaju veći pritisak da se ‘suzdrže’. Evo što se sve događa u tijelu kada zadržavate ‘plin’.

Zadržavanje plina može biti neugodno zbog crijevne distenzije, što dovodi do nadutosti ili mučnine, upozorio je dr. Rosario Ligresti, šef gastroenterologije na Medicinskom centru Sveučilišta Hackensack u New Jerseyju.

Stručnjaci su upozorili da su žene često najjače pogođene problemima s crijevima, djelomično zato što osjećaju veći pritisak da se ‘suzdrže’. To može rezultirati mučnim zatvorom, kao i tjeskobom i stresom.

Jedete li previše vlakana? Pripazite na ove nuspojave – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Izvješće iz UK-a iz 2019. pokazalo je da su žene činile oko 60 posto svih prijema u bolnicu povezanih sa zatvorom.

Sindrom iritabilnog crijeva – jaka bol u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev – dvostruko je vjerojatnije da će pogoditi žene u usporedbi s muškarcima.

Žene također imaju nevjerojatnih 700 posto veću vjerojatnost da će imati ‘iscrpljujuću’ bolest crijeva zvanu mikroskopski kolitis, koja uzrokuje upalu debelog crijeva i dovodi do dugotrajnog proljeva.

Shutterstock

Zašto zadržavanje plina u sebi može biti opasno?

Plinovi se nakupljaju u našem probavnom traktu kada gutamo zrak ili jedemo vlakna – koja u interakciji s bakterijama u našim crijevima stvaraju plinove.

Kada se nakupe, moraju se osloboditi podrigivanjem ili propuštanjem plina.

Kada zadržavate plin, stežete mišiće analnog sfinktera, tj. iste mišiće koji vam pomažu kontrolirati kada je vrijeme za veliku nuždu. Budući da plin nema kamo drugdje otići, ostaje zaglavljen u probavnom traktu, barem privremeno. Crijevo je jedna dugačka cijev, tako da jedan dio utječe na drugi, što znači da neoslobođeni plin može dovesti do neugodnih simptoma u drugim područjima probavnog trakta, objašnjava neurogastroenterologica dr. Elena Ivanina te dodaje kako se nadutost događa kada se crijeva šire zbog plinova i zauzimaju više prostora u trbušnoj šupljini zbog čega trbuh postaje tvrd i strši.

Zbog toga također možete osjetiti bolove u trbuhu.

Što se više širi s plinom, to se osoba osjeća napuhanije i neugodnije, pojašnjava dr. Ivanina.

Vaš zarobljeni plin može čak putovati do vaših pluća.

Foto: Shutterstock

Neke količine plinova se apsorbiraju kroz stijenku crijeva u krvotok i na kraju mogu doći do pluća, upozorava dr. Ivanina.

Studija iz 2018. koju je provela Clare Collins, profesorica nutricionizma i dijetetike na australskom Sveučilištu Newcastle, također je otkrila da krv može apsorbirati plinove.

U ozbiljnijim slučajevima, zadržavanje plina može uzrokovati probleme kod ljudi s rijetkim stanjima kao što je crijevna opstrukcija.

Ako imate opstrukciju u debelom crijevu – kao što je kila ili neke vrste raka – zadržavanje plinova moglo bi vas ozbiljno ozlijediti.

Ne ignorirajte bol s desne strane trbuha čak i ako ste izvadili slijepo crijevo

To se događa kada postoji blokada u GI traktu koja sprječava prolaz hrane ili kakice kroz crijeva.

U tom slučaju, debelo crijevo se napuhne poput balona zbog začepljenja. Ako postoje bilo kakve slabosti u zidovima, na kraju mogu puknuti’, rekla je za Women’s Health Lisa Ganjhu, doktorica osteopatije i klinička docentica medicine i gastroenterologije na NYU Langone Medical Center u New Yorku.

U ovom slučaju, zadržavanje plinova može povećati intraabdominalni tlak i oteklinu, što može rezultirati stvarnim poderotinom.

Još jedan razlog zašto žene pate od crijevnih simptoma

Još jedan razlog zašto žene pate od crijevnih simptoma je njihov mjesečni ciklus, kažu stručnjaci.

Ženama s IBS-om često se simptomi pogoršavaju oko mjesečnice zahvaljujući fluktuacijama hormona, posebice estrogena i progesterona, koji su ključni regulatori normalnih tjelesnih funkcija poput probave.

Shutterstock

Žene također psihološki više pogađaju GI simptomi, prema liječnicima s Weill Cornell Medicine, pri čemu žene prijavljuju više depresije i tjeskobe te smanjenu kvalitetu života.

Kao što je slučaj s mnogim jedinstveno ženskim zdravstvenim stanjima, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) i endometrioze, IBS i drugi GI poremećaji rezultat su složenog međudjelovanja psiholoških i fizičkih čimbenika.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi razlog mogli biti spolni hormoni, poput estrogena i progesterona. Oni mogu izazvati simptome IBS-a, što može objasniti zašto imate više napadaja u različitim točkama menstrualnog ciklusa, kaže internista dr. Arefa Cassoobhoy.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo