Zdravlje

Zdravlje

Ne ignorirajte bol s desne strane trbuha čak i ako ste izvadili slijepo crijevo

Shutterstock

Puno je mogućih uzroka boli u trbuhu. Može se raditi samo o istegnuću ili prejedenosti, no neki od razloga mogu biti vrlo ozbiljni

Svaki put kad osjetite bol na ovom dijelu tijelu dobro proučite sve simptome te ako bol ne jenjava, javite se liječniku. Muče li vas bolovi u trbuhu s desne strane obavezno obratite pozornost na to koliko dugo traju, pojačava li se bol, je li povremena ili stalna… Najčešće je prva pomisao kako je riječ o upali slijepog crijeva, no postoji i niz drugih razloga zašto vas boli. 

Ne ignorirajte bol 

Ljudi su kompleksna bića i i puno je mogućih uzroka boli u trbuhu. Može se raditi samo o istegnuću ili prejedenosti, no neki od razloga mogu biti vrlo ozbiljni. Moguće je da riječ samo o plinovima i probavi. Ako ste promijenili prehranu, jedete previše vlaknastih namirnica ili onih koji uzrokuju plinove poput grahorica, brokule i kelja možete osjetiti bolove u cijelom trbuhu, tako i na desnoj strani. Loša probava može biti posljedica uživanja u alkoholu i kavi, prebrzog gutanja hrane ili konzumacija teško probavljivih namirnica. Ovaj problem brzo nestaje pa ako bol ustraje, javite se liječniku. 

Slijepo crijevo: 3 simptoma koja otkrivaju da se radi o upali

Težak trening također može biti krivac, a uvriježeno je mišljenje da “boli slezena”. Ona se nalazi na lijevoj strani, a u ovom slučaju bol se širi ispod rebara na obje strane. Možete si pomoći laganim istezanjem ruku iznad glave, a kako biste izbjegli ovaj problem prije trčanja ili treninga se dobro istegnite i pripremite kako bi respiratorni sustav bio spreman za napor. 

Moguće bolesti i stanja 

Teško je znati napamet o čemu može biti riječ, ali neke je probleme bolje rješavati odmah i ne odgađati odlazak u bolnicu,

Kila (hernija)
Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednju trbušnu stjenku može nastati zbog debljine, tijekom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkoljenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osjećaj težine u trbuhu koji je katkad praćen zatvorom te neugodan osjećaj u trbuhu ili preponama pri dizanju tereta.

Upala slijepog crijeva 
Liječnici na to najčešće posumnjaju kad je u pitanju bol s desne strane trbuha. Osim bolova simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili zatvor. Također, bol možete osjećati u cijelom trbuhu. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela. Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slijepog crijeva koje može izazvati sepsu. 

Shutterstock

Cista na jajnicima
Prema pisanju stručnjaka klinike Mayo, ciste na jajnicima žene često ne primjećuju, no one mogu narasti toliko da uzrokuju bol. Važno se posavjetovati s liječnikom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i je li potreban zahvat ili terapija. 

Bubrežni kamenac 
Tipični je simptom bol u donjem dijelu leđa, trbuhu ili preponama. Bol može mijenjati i lokaciju i to je pokazatelj da kamen putuje kroz urinarni trakt. Ostali simptomi uključuju bol pri mokrenju, krv u urinu, mučninu i povraćanje. 

Kako spriječiti nastanak žučnih kamenaca? Evo nekoliko načina

Žučni kamenac 
Snažna i nagla bol ispod desnog rebrenog luka koja se može širiti prema lopatici, mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura te žutica javljaju se kad se kamenci začepe u nekom od žučnih kanala. Gotovo svaka deseta osoba ima žučne kamence. Iako su najčešće su bezazleni ipak mogu dovesti do upale pa se se svakako javite liječniku. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo