Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti nastanak žučnih kamenaca? Evo nekoliko načina

Foto: Shutterstock

Žučni kamenci su kristali koji nastaju nakupljanjem normalnih ili abnormalnih sastojaka žuči kada se poremeti njihova ravnoteža. Mogu biti veliki poput zrna pijeska ili pak veći od centimetra.

Iako na određene faktore rizika ne možete utjecati (genetiku, godine i spol), postoje stvari koje možete učiniti u svrhu prevencije.  Za početak – izgubite višak kilograma jer je prema studiji objavljenoj u magazinu “Gut and Liver” upravo pretilost vodeći uzrok nastanka žučnih kamenaca. 

Izbjegavajte agresivne dijete

Najbolji način za sprečavanje nastanka kamenaca jest stalna umjerena i pravilna prehrana. Ako imate viška kilograma mršavite sporim tempom je u suprotnom možete i povećati rizik za nastanak kamenca. Konzumirajte namirnice bogate vlaknima, izbjegavajte šećer, a povećajte unos cjelovitih žitarica, jedite zdrave masti, kao što je maslinovo ulje.

Znate li što se događa vašem organizmu ako stalno preskačete obroke?

Vježbajte 

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći kao prevencija, a intenzitet vježbanja nije važan. Pokušajte za tjelovježbu odvojiti 30 minuta par puta u tjednu.

Koristite kurkumu

Kurkuma je izuzetno snažan antioksidant i pomaže u borbi protiv svih upala, a stručnjaci se slažu kako povećava topivost žući i tako olakšava organizmu razgrađivanje tvari. 

Gdje pronaći minerale i vitamine potrebne za jak imunitet i prevenciju prehlade?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo