Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Fentanil je i do 50 puta jači od heroina te čak 100 puta jači od morfija

Shutterstock

Iako Hrvatska još nema raširen problem s ovim opijatom, zabrinjava podatak da su poznati slučajevi naručivanja putem interneta

Heroin, kokain, LSD… taman kad mislite da ste sve vidjeli i čuli pojavi se nešto novo, još dostupnije, još ubojitije. Ovoga puta to je fentanil. Široj javnosti postao je poznat kad su od posljedica uzimanja umrle zvijezde Prince i Tom Petty. Iako u Hrvatskoj (još) nije postao globalan problem, u SAD-u je stanje alarmantno. 

Fentanil je u ovome trenutku najsmrtonosnija droga iz reda opioida, neki je nazivaju sintetskim rođakom heroina. Alarmantni podaci koji dolaze iz Sjeverne Amerike i nas u Hrvatskoj pozivaju na oprez, ali i na stjecanje znanja o drogi koja je prošle godine ubila više od 100.000 Amerikanaca, kaže dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., pročelnik Zavoda za dualne poremećaje zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče. 

Pojedinačni slučajevi

Ističe kako za sada bilježimo samo pojedinačne slučajeve zlouporabe fentanila u Hrvatskoj i to najčešće u obliku transdermalnih flastera koji se koriste za liječenje teške kronične boli. Ipak, neki završe na crnom tržištu koje onda ovisnici o opijatima rastapaju i ubrigavaju intravenski. 

Ovisno o čistoći droge, fentanil je oko 25 do 50 puta jači od heroina. Heroin je ilegalna droga koja nema medicinsku primjenu. Fentanil je lijek na recept koji se koristi u medicinske svrhe, ali se također ilegalno proizvodi i prodaje od strane dilera, kaže dr. Čelić. 

Sakoman: Droga je odjednom ‘posijana’ po Hrvatskoj, a roditelji često ne vjeruju koji su simptomi ovisnosti

Kako kaže, bilo je pojedinačnih slučajeva narudžbi fentanila proizvedenog u ilegalnim laboratorijima na području Dalekog Istoka preko tzv. darkweba. Poseban izazov s ilegalno nabavljenom drogom jest što ne znate njezinu čistoću i je li heroin možda pomiješan s fentanilom kako bi droga postala potentnija, a samim time i rizik od predoziranja značajno veći. 

Heroin i fentanil izgledaju potpuno identično, na isti način uzrokuju toleranciju, smetnje sustezanja, fizičku i psihičku ovisnost. Mozak se prilagođava opetovanoj izloženosti bilo kojem opioidu tako što postaje ovisan o njemu kako bi normalno funkcionirao. Svi opioidi izuzetno snažno aktiviraju sustav nagrađivanja u mozgu i proizvode osjećaj ugode i zadovoljstva. Međutim, jači opioidi poput fentanila obično brže izazivaju ovisnost u odnosu na slabije opioide poput tramadola. Unatoč tome, moramo biti oprezni pri propisivanju tramadola koji također ima visoki potencijal zloporabe, upozorio je dr. Čelić. 

Shutterstock

Opasan i kao lijek

U Klinici za psihijatriju Vrapče, u kojoj se liječe osobe s najtežim poremećajima uzimanja psihoaktivnih tvari, nije bilo slučajeva osoba koje uzimaju isključivo fentanil. U velikoj većini slučajeva, kaže naš sugovornik, riječ je o osobama s dugogodišnjim ovisničkim stažem koje intravenski koriste drogu, koje imaju vrlo visoku toleranciju na opioide, pa su kao takve sklonije traženju fentanila kako bi obuzdali žudnju koja je temeljni pokretač svake ovisnosti. Ovaj izuzetno jak sintetski opioidni analgetiki po djelovanju je sličan morfiju, ali je oko sto puta jači. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti, no vrlo ga je teško dozirati.  

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo