Znanstvenici su istraživali učinke dobrobiti uzimanja suplemenata vitamina D i omega 3 masnih kiselina. Pokazalo se da ovi potonji imaju učinak i nakon prestanka uzimanja
Nedavna studija na više od 20.000 sudionika pokazala je da su dvije godine nakon petogodišnjeg probnog razdoblja dobrobiti vitamina D u prevenciji autoimunih bolesti oslabile, dok su one omega 3 masnih kiselina ostale jake, prenosi Medical News Today.
Autori studije, objavljene u siječnju u časopisu Arthritis&Rheumatology, rekli su kako su 21.592 sudionika ispitivanja (od njih 25.000) pratili dodatne dvije godine nakon prestanka uzimanja dodataka prehrani. Ispitivanje je provedeno kako bi se utvrdili učinci vitamina D i omega 3 dodataka na rak i kardiovaskularne bolesti.
Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol
Među tom populacijom sudionika, muškarci stariji od 50 i žene starije od 55 godina, autori studije pronašli su 236 novih slučajeva potvrđene autoimune bolesti otkako su objavljeni rezultati početnog ispitivanja. Pronašli su i 65 vjerojatnih slučajeva u 5,3 godine randomiziranog ispitivanja i 42 vjerojatna slučaja dijagnosticirana tijekom 2-godišnje faze promatranja.
Dvije godine nakon završetka ispitivanja, zaštitni učinci vitamina D od 2000 IU/dan su nestali, ali 1000 mg/dan omega-3 masnih kiselina imalo je trajan učinak u smanjenju incidencije autoimunih bolesti, napisali su autori.
Kako suplementi djeluju protiv autoimunih bolesti?
Danas postoji oko 40 bolesti klasificiranih kao autoimune, a od njih boluje od 5 do 7 posto svjetske populacije. Uključuju stanja kao što su psorijaza, psorijatični artritis, reumatoidni artritis, lupus, Hashimotov tireoiditis, Graveova bolest, upalna bolest crijeva (IBD), celijakija i dijabetes tipa 1.
Liječenje ovih stanja može biti skupo i dugotrajno, a učinci dodataka vitamina D i omega-3 dugo su poznati kao korisni za zaustavljanje autoimunih bolesti.
Prema ovoj studiji, vitamin D je sposoban regulirati gene uključene u upalu, a tijelo ne može proizvesti esencijalne n-3 masne kiseline koje se nalaze u dodacima ribljem ulju. Ispitivanja provedena 1980-ih i 1990-ih pokazala su učinkovitost dodataka ribljeg ulja protiv upala i boli povezanih s autoimunim bolestima.
Melanie Murphy Richter, registrirana dijetetičarka nutricionistica i direktorica komunikacija za Prolon, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Medical News Today da ukupni nedostatak vitamina D kod većine ljudi znači da je suplementacija kritična.
Većini ljudi (čak i onima koji žive na sunčanim mjestima poput Los Angelesa ili Floride) nedostaje vitamina D. Zapravo, milijarda ljudi diljem svijeta ima nedostatak vitamina D, a 50% stanovništva ima nisku razinu vitamina D, rekla je Richter.
Vitamin D vrlo je cijenjen u medicinskoj zajednici zbog svojstava sličnih antioksidansu i njegove sposobnosti da regulira niz imunoloških funkcija, poput regulacije B stanica i T stanica, koje su odgovorne su za povećanje protuupalnih svojstava u tijelu.
Vitamin D ima sposobnost smanjenja upale i igra ulogu u održavanju cjelovitosti sluznice crijeva. Zdravlje naših crijeva također je ključno u upravljanju simptomima za pacijente s autoimunim bolestima, rekla je Richter.
Kako odabrati suplemente?
Stručnjaci upozoravaju kako suplementi moraju biti samo dodatak uravnoteženoj prehrani te se ne smiju uzimati na svoju ruku.
Dvije su stvari važne za oba spomenuta suplementa – kvaliteta i količina. Naime, nisu svi dodaci stvoreni jednaki i na nereguliranom tržištu potrošači moraju napraviti domaću zadaću o najboljim opcijama. Što se tiče doziranja, vitamin D, može ovisiti o trenutnim razinama, dok za omega 3 masne kiseline doza ovisi o konzumaciji hrane koja sadrži omega 3 masne kiseline, rekla je dijetetičarka Kristin Kirkpatrick.
Hrana koja obiluje omega 3 masnim kiselinama i svakako bi vam se trebala naći na meniju je:
- losos
- chia sjemenke
- lanene sjemenke
- grah
- soja
- orasi
Vitamin D pretežno se dobiva od sunca, no ima ga i u sljedećim namirnicama.
- skuša
- sardine
- shiitake gljive
- žumanjak
N. M.