Posavjetujte se s liječnikom prije nego počnete uzimati dodatke prehrane. U današnje vrijeme brojne su namirnice već obogaćene mineralima i vitaminima pa je lako pretjerati
Dodani vitamini u kupovnoj vodi i sokovima mogu biti dobar način da pokrijete svoje prehrambene osnove, kao i dodatna suplementacija. To pogotovo vrijedi za one čija je prehrana siromašna vitaminima. Ali rutinsko prekomjerno uzimanje vitamina i minerala može vam i naškoditi.
Previše vitamina C ili cinka može uzrokovati mučninu, proljev i grčeve u želucu. Previše selena može dovesti do gubitka kose, gastrointestinalnih smetnji, umora i blagog oštećenja živaca.
Najvažniji protein koji trebate jesti kako biste snizili kolesterol
Iako većina ljudi ne dobiva megadoze, ako jedete obogaćene žitarice za doručak, zgrabite energetsku pločicu između obroka, imate obogaćenu tjesteninu za večeru i uzimate dnevni dodatak prehrani, lako biste mogli premašiti preporučeni dnevni unos niza hranjivih tvari.
Evo što trebate znati kako biste izbjegli pretjerivanje, piše WebMD.
Dodaci prehrani: Provjerite dozu
Prilično je teško pretjerati samo s hranom, kaže Johanna Dwyer, viša znanstvenica u Uredu za dodatke prehrani Nacionalnog instituta za zdravlje.

Stoga ćete htjeti razmisliti o dodacima prehrani koje uzimate i obogaćenoj hrani ili pićima. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodacima koje uzimate, uključujući vitamine i minerale, kao i o dozi koju uzimate. Na taj način vam liječnik može pomoći da doze budu u sigurnom rasponu.
Ako uzimate osnovni multivitamin, nema potrebe da se bojite da ćete uzeti previše, kaže dr. Andrew Shao, viši potpredsjednik za znanstvena i regulatorna pitanja Vijeća za odgovornu prehranu, trgovačke grupe za industriju dodataka prehrani.
Ističe kako većina multivitamina ima tako široku sigurnosnu granicu da čak i kada ih kombinirate s obogaćenom hranom, to vam još uvijek neće uzrokovati probleme.
Znakovi da je previše
Znanstvenici još ne znaju je li rutinsko uzimanje previše vitamina ili minerala (za razliku od megadoza) problem. Moglo bi biti naznaka zabrinutosti, ali to bi bili vrlo suptilni znakovi.
Ovi prilično blagi simptomi mogu uključivati poteškoće sa spavanjem ili koncentracijom, probleme sa živcima kao što su utrnulost ili trnci ili osjećaj razdražljivosti – ovisno o nutrijentima s kojima se pretjera.

Proizvođači hrane pomaknuli su fokus s onoga što su izbacili iz hrane, poput masti, šećera ili soli, na ono što stavljaju, bilo da je riječ o vitaminu D, probioticima ili omega-3 masnoćam, koji god nutrijent bio u modi, kaže David Katz, dr. med., direktor istraživačkog centra za prevenciju Sveučilišta Yale u New Havenu, koji se specijalizirao za prehranu.
Upozorava kako je potrošačima nemoguće znati koju dozu čega uzimaju kad se sve više i više hrane ‘pojačava’ i obogaćuje.
Tri nutrijenta na koje treba obratiti pozornost
Dwyer kaže da su vitamin D, kalcij i folna kiselina tri hranjiva sastojka kojih biste mogli unijeti previše, posebno putem dodataka prehrani. Odrasli koji redovito daleko premašuju dnevnu sigurnu gornju granicu od 4000 međunarodnih jedinica (IU) za vitamin D, mogli bi imati ozbiljne probleme sa srcem.

Folna kiselina dodaje se proizvodima od žitarica (bijelom brašnu, tjestenini, riži, kruhu i žitaricama), kako bi se spriječile urođene mane kod beba zbog nedostatka folne kiseline kod trudnica. Iako je obogaćivanje folnom kiselinom smanjilo broj urođenih mana za 25% do 50%, moglo je izazvati druge zdravstvene probleme kod ljudi koji su uzimali previše.
Nije teško dobiti više od 1000 mikrograma folne kiseline dnevno (sigurna gornja granica za odrasle) iz obogaćene hrane i dodataka prehrani redovito. To bi moglo sakriti znakove nedostatka vitamina B12 kod starijih osoba. Nedostatak vitamina B12 ponekad može dovesti do trajnog oštećenja živaca ako se ne liječi. Nema potrebe da brinete o hrani koja je prirodno bogata folatom.
N. M.