Svakodnevni seks – kvalitetnija sperma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svakodnevni seks – kvalitetnija sperma

Svakodnevni seks poboljšava kvalitetu sperme, čime se povećava mogućnost začeća. Revolucionarno je to otkriće australske studije o problemima plodnosti kod muškaraca.

Rezultati istraživanja kažu: kod ispitanika koji su ejakulirali svih sedam dana u tjednu primijećena je smanjena količina DNK oštećenja u uzorcima sperme. Poučeni rezultatima istraživanja, australski stručnjaci savjetuju svim parovima: vodite ljubav svaka dva do tri dana.

“U istraživanju je sudjelovalo deset muškaraca. Kod osmorice njih primijećeno je 12 postotno smanjenje oštećenja DNK sperme nakon redovite sedmodnevne ejakulacije. Iako se tijekom tog tjedna broj spermija smanjio sa 180 na 70 milijuna, njihova je plodnost ostala ista. Istovremeno, spermiji su postali pokretljiviji”, potvrdili su istraživači.

Prema teoriji, što se spermiji duže zadržavaju u testisima, veća je vjerojatnost da će nagomilati oštećenja DNK. Također, topla ih okolina može učiniti inertnijima. Spermu također mogu oštetiti slobodni radikali – male reaktivne molekule koje potencijalno oštećuju DNK i uzrokuju smrt stanica.

mikroskop istrazivanje 2Naredna će istraživanja utvrditi ima li svakodnevni seks isti učinak i na spermu muškaraca koji nemaju problema s neplodnošću. 

Ipak, stručnjaci upozoravaju da niti u seksu ne treba pretjerivati. Tako bi npr. 14-dnevno vođenje ljubavi dovelo do pretjeranog smanjenja broja spermija. Parovima koji ne mogu imati djecu, dosada je savjetovano da se suzdržavaju od seksa neko vrijeme zbog kvaliteta sperme, dok su žene trebale čekati plodne dane kako bi začeće uspjelo.

Rezultati ovog istraživanja potpuno su suprotni. Međutim, stručnjaci se slažu da ljudima još ne treba davati nadu jer učestali seks ne mora značiti da će neplodan muškarac ostvariti željeni cilj i postati otac.

Stoga najbolji savjet glasi: ako želite začeti dijete prirodnim putem, spolni odnos svakih nekoliko dana će osigurati zdravu spermu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo