Dobra higijena te temeljito pranje voća i povrća, a potom i termička obrada spriječit će zarazu
Toksoplazmoza je zarazna bolest koju uzrokuje Toxoplasma gondii , mikroorganizam koji živi kao parazit unutar stanica mnogih organa i tkiva ptica i sisavaca, uključujući i ljude. Prodire u stanice i umnožava se sve dok ne probije staničnu membranu ili se ne usadi u određena tkiva mišića, maternice, srca i mozga.
Ovaj mikroorganizam živi u crijevima mačke te se izlučuje njihovim izmetinama, a ljudi se najlakše zaraze gutanjem zaražene tvari. Postoje dva oblika ove bolesti: stečena i kongenitalna toksoplazmoza.
Psi smanjuju, a mačke pogoršavaju dječju alergiju
Stečena toksoplazmoza u zdravih ljudi je blaga bolest i spontano prolaz. Kod ovog oblika bolesti najčešće dolazi do povećanja limfnih čvorova u svim regijama (pazušnoj, vratnoj, preponskoj), a uglavnom je najočitije u vratnoj.
Osim ovog siptoma javljaju se i umor, malaksalost, blago povišena temperatura te bolovi u trbuhu.
O kongenitalnoj toksoplazmozi govorimo kada bolest dobije trudnica i prenese je na fetus kroz posteljicu. Tada je stanje vrlo ozbiljno jer može biti smrtonosno za fetus ili uzrokovati ozbiljna oštećenja unutarnjih organa. Oštećenja središnjeg živčanog sustava s konvulzijama, hidrocefalijom, mentalnom i psihomotornom retardacijom, oštećenjem oka te povećanim volumenom jetre i slezene samo su neke od komplikacija koje mogu nastati kod nerođenog djeteta.
Oštećenja variraju ovisno o tromjesečju trudnoće u kojem je došlo do infekcije. Ako je trudnica već preboljela toksoplazmozu već je imuna te ne može zaraziti fetus.
Kako dolazi do infekcije?
Kao što je već spomenuto, bolest prenose mačke ako su ljudi u kontakt s predmetima kontaminiranim njihovim izmetom. Gutanje već kontaminiranog sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa te konzumacija loše opranog kontaminiranog povrća i voća također može biti uzrok zaraze. Stoga se savjetuje svima, a posebno trudnicama:
- ne konzumirajte nedovoljno termički obrađeno meso, jer može sadržavati Toxoplasma goondii. Smatra se da se nalazi u čak 25% svinjskog i janjećeg mesa, a pronađena je i u jajima i mlijeku.
- dobro operite voće i povrće
- izbjegavajte konzumiranje sirovog povrća u restoranima
- izbjegavajte kobasice, ili barem one domaće, jer su industrijske kontrolirane
- nosite rukavice ako dođete u kontakt s mačjim izmetom
- dobro operite ruke ili koristite rukavice ako dođete u dodir sa sirovim mesom, povrćem, cvijećem i biljkama.
Osoba se može zaraziti i parenteralnom infekcijom (preko transfuzija, krvnih derivata, transplantiranih organa, slučajnih uboda iglom) jer Toxoplasma goondii u krvi može preživjeti do 50 dana.
N. M.