Zdravlje

Zdravlje

Trbušni tifus najčešće se prenosi hranom koju je zarazio kliconoša bez simptoma

Shutterstock

Bakteriju koja uzrokuje bolest mogu prenijeti i muhe, a možete se zaraziti i tijekom seksualnog odnosa

Trbušni tifus uzrokuje bakterija Salmonella typhi, a iako je u većini zemalja iskorijenjen i dalje se povremeno pojavljuje. Najnoviji zaraženi u Hrvatskoj izazvao je zabrinutost, no istina je da su slučajevi gotovo uvijek importirani iz drugih zemalja, što su i potvrdili iz bolnice Dr. Fran Mihaljević. 

Pojavnost ove bolesti češća je u slabije razvijenim zemljama, gdje se uglavnom prenosi onečišćenom vodom. Bacili tifusa nalaze se u stolici asimptomatskih kliconoša ili u stolici i urinu onih s aktivnom bolešću. U razvijenim zemljama, uglavnom se radi o prijenosu putem hrane koju je kontaminirao zdravi kliconoša, koji može, ali i ne mora razviti simptome. Bolest prenose i muhe s fekalija na hranu, a moguć je i prijenos direktnim kontaktom (analno-oralnim putem) kod male djece ili kod odraslih za spolnog odnosa. Uzročnik tifusa u organizam ulazi preko gastrointestinalnog trakta, a u krvotok preko limfnih puteva.  

U velikim migracijama ‘sele’ se i bolesti. Imamo li razloga za paniku?

Simptomi trbušnog tifusa

Karakteristični simptomi su vrućica, iscrpljenost, bol u trbuhu i ružičasti osip – rozeola. U težim slučajevima moguće su ulceracije, krvarenje i perforacija crijeva. Inkubacija obično traje od 8 do 14 dana. Bez antibiotske terapije temperatura ostaje visoka (oko 40˚ C) i do 14 dana, a potpuno nestaje tek nakon četiri tjedna. U kasnijem stadiju bolesti, kad je oštećenje crijeva najizraženije, može doći do teškog proljeva, a stolica može sadržavati krv. 

Shutterstock

Moguće komplikacije 

Iako se većina ljudi uspješno oporavi, moguće su komplikacije, pogotovo ako se tifus ne liječi. 

  • krvarenje i proboj crijeva uz upalu trbušne stijenke (peritonitis), 
  • upala pluća
  • infekcija žučnog mjehura i jetre
  • bronhitis
  • infekcija krvi, kostiju, srčanih zalistaka, moždanih ovojnica… 

Loš životni stil ubit će 50% ljudi: Nezarazne bolesti uzrok su preuranjene smrti u više od 65% slučajeva

Liječenje 

Antibiotici stopu smrtnosti smanjuju na samo 1 posto pa je ova bolest gotovo potpuno izlječiva. No treba se pridržavati određenih mjera. Oboljele je važno rehidrirati, posebice ako su imali dugotrajne proljeve. Dok traje vrućica, potrebno je mirovati, a u težim slučajevima treba nadoknaditi elektrolite. Važno je i paziti na prehranu kako se ne bi opterećivao organizam. 

Prevencija trbušnog tifusa 

Najvažniji korak u prevenciji trbušnog tifusa je higijena. Pravilno i redovno pranje hrane i ruku je neizbježno. U područjima u kojima se još pojavljuje preporučuje se izbjegavanje hrane koja se čuva pri sobnoj temperaturi (neobrađeno lisnato povrće) i općenito se preporučuje konzumacija termički obrađene hrane i flaširanih pića. Preporučuje se i cijepljenje prije puta u zemlje gdje trbušni tifus još nije iskorijenjen.  

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo