Zdravlje

Zdravlje

U trudnoći kosa zahtjeva posebnu njegu: Evo što izbjegavati, a što raditi

Kao i sa ostatkom tijela, tijekom trudnoće možete očekivati promjene i na kosi.

Za početak, sa svime biste trebali malo pričekati u prvom tromjesečju. Pogotovo ako planirate bojanje ili šišanje. Hormoni mogu učiniti vašu ravnu kosu kovrčavom, masnijom, ali i povećati broj sijedih. Pa prvo pričekajte kako biste uopće znali s kakvom se kosom nosite, da biste radili promjene. 

Izbjegavajte “kemiju”

Ako ste navikli ići na trajnu ili kemijsko ravnanje kose, nemojte to činiti tijekom trudnoće. Rezultati možda neće biti kakvima ste ih očekivali, baš zbog hormona koji mijenjaju kosu. 

Oralni seks i trudnoća: Trebali biste ga potpuno izbjegavati!

O šišanju razmislite dvaput

Vaša vas gusta, sjajna kosa može natjerati da napravite veliku promjenu, pa čak i ako vam se ne sviđa, znate da će (obično) ponovno narasti i sve će biti u redu. Kosa vam se tijekom trudnoće može činiti gušćom jer nekada sporije opada tijekom trudnoće, ali nakon trudnoće vratit će se normalnom ritmu. Pa ako se ošišate na kratko, moguće da će nakon što rodite kosa početi jako opadati. Tako da dobro razmislite o stilu frizure koju želite. 

Tko često jede plodove mora, često se seksa i lakše ostaje u drugom stanju – tvrdi znanost

Regenerator, regenerator i samo regenerator

Ako vam je kosa već prirodno suha, tijekom trudnoće može postati još suša. Kako biste se uspješno borili protiv ovoga, svaki tjedan napravite dubinsku regeneraciju kose, a jednom mjesečno tretman vrućim uljem. Probajte i ne koristiti šampon jednom ili dvaput kako je ne bi dodano isušili. 

Ako je masna, promijenite četku

Isto kako može postati suha, tako može postati i više masna. Kad perete kosu tijekom trudnoće, regenerator stavljajte na vrhove kose kako biste otpetljali kosu. Četka od prirodne dlake stimulira proizvodnju ulja na tjemenu. 

Da, možete bojati kosu!

Samo nemojte bojati kosu tijekom prvih tri mjeseca. Neki liječnici zabranjuju bojanje, pa ih obavezno konzultirajte prije nego se obojate, ali trebalo bi sve biti u redu. 

Čitajte sastojke

Mnoge žene se okreću prirodnim bojama za kosu tijekom trudnoće, a obavezno biste trebali dobro proučiti sastojke na proizvodima kako ne bi bilo nekih kemikalija. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo