Zdravlje

Zdravlje

Uz balans jastuke, pilates lopte i fitness-trake do zdravih dječjih leđa

Fizioterapeuti Toplica Lipik osmislili su program vježbi u sklopu kojeg vrtićance i školarce kroz igru i zabavu uče pravilnom držanju

Nepravilno držanje jedno je od najčešćih poremećaja u djece predškolske, a posebice školske dobi. Dugotrajno sjedenje, manjak tjelesne aktivnosti, nošenje teške školske torbe… sve to pridonosi ubrzanom razvoju nepravilnog držanja koje, ako se ne ispravi na vrijeme, u kasnijoj dobi može uzrokovati još veće probleme poput ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, nepravilno držanje je toliko česta pojava da se javlja u 20 do 25 posto djece školske dobi.

Svijest o pravilnom držanju

Taj sve veći problem prepoznali su i u Toplicama Lipik gdje od 2015. godine provode projekt “Zdrava i zadovoljna leđa” u sklopu kojeg vrtićance i školarce uče pravilnom držanju kroz igru, zabavu i vježbu. Program Zdrava i zadovoljna leđa, osim što je 2015. godine u Zagrebu dobio priznanje kao najuspješnija Naj-akcija pridonio je i tome da se Lipik proglasi Grad-prijatelj djece.

Koliko gaziranih pića djeca smiju piti na dan? Odgovor nutricionistice će vas iznenaditi

A kako je sve počelo? Program vježbi za pravilno držanje među djecom zajednički je seminarski rad četvero fizioterapeuta iz Toplica Lipik – Alice Bortot, Ane Glazer, Mihaele Karačić i Marijana Vončine. U provođenje programa uključio se Grad Lipik s Dječjim vrtićem Kockica i posljednjih osam godina mladi Lipičani uz pomoć fizioterapeuta uče kako kroz vježbe od najmlađe dobi savladati pravilno držanje.

Doduše, bila je kratka pauza zbog pandemije koronavirusa, ali plan je nastaviti s provođenjem programa u lokalnim vrtićima i školama i posebnim prigodama kao što se za Dječji dan program vježbanja održao u Ergeli Lipik. Cilj je svijest o pravilnom držanju i program vježbanja širiti dalje, raditi na promociji, uključiti što više djece, sudjelovati na postojećim manifestacijama i pokrenuti nove, kažu iz Toplica Lipik.

Shutterstock

Ova aktivnost posebno je bitna za predškolsku djecu koja se pripremaju za školske klupe. Nošenje teških školskih torbi i nepravilno sjedenje dovodi do loše posture tijela što uzrokuje česte bolove u leđima i slabost donjih ekstremiteta. Naravno, ti bolovi se u starijoj dobi samo pojačavaju i nerijetko dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema. Upravo to jedan je od razloga zašto djecu od najmlađe dobi treba učiti pravilnom držanju te koliko je bitno bavljenje fizičkom aktivnošću, rekla je Alica Bortot, viša fizioterapeutkinja u Toplicama Lipik.

Vježbanje s djecom uključuje vježbe ravnoteže, stabilizacije mišića trupa i donjih ekstremiteta te se provodi uz razna pomagala kao što su balans jastuci, pilates lopte, rastezljive trake i sl.

Djeca u pravilu jako dobro reagiraju na dolazak fizioterapeuta i rad s njima, surađuju, znatiželjni su, postavljaju pitanja i upijaju. Naravno, izuzetno je bitno znati kako pristupiti djeci i kako im kroz igru pokazati pravilno izvođenje vježbi i usaditi ljubav i sklonost prema fizičkoj aktivnosti, opisala je Alica Bortot.

Shutterstock

Zdrava leđa, zadovoljna leđa

Baš je usađivanje fizičke aktivnosti u svojevrsnu rutinu jedna od najvažnijih komponenti u dječjem razvoju i to najmanje 60 minuta dnevno. Vježbanje može biti trčanje, vožnja bicikla, plivanje… A iako je škola počela i školske se torbe već smjestile na dječjim leđima, vrijedi ponoviti preporuku stručnjaka, a to je da puna školska torba ne bi smjela težiti više od 10% tjelesne težine učenika (npr. učenik težak 25 kg ne bi smio nositi torbu težu od 2,5 kg). Treba zapamtiti najvažnije, a to je da su zdrava leđa – zadovoljna leđa.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo