Zdravlje

Zdravlje

Vaginalni vjetar? Zanimljive činjenice o vagini koje možda niste znali

Shutterstock

Jeste li znali da vaginu treba vježbati i da se neke žene rode bez vagine?

Dubina iznosi 8,8 cm, a široka je oko 7,5 cm, no sve se to može mijenjati i do 200 posto dakle izrazito je fleksibilna. Unutar vagine nalaze se nabori koji omogućavaju da se proširi i produbi. 

Nakon poroda, ona se odmah vraća u prvotnu veličinu, ali to može potrajati i šest mjeseci do poroda. Naravno i tijekom seksa se vagina širi i to dva do tri puta u odnosu na prosjek. 

Vagina se sama čisti

Obložena je raznim žlijezdama koje proizvode sluz za podmazivanje i čišćenje. Te tekućine izbacuju bakterije i održavaju normalnu razinu pH vrijednosti. Baš zbog toga ginekolozi savjetuju da žene izbjegavaju sapune, mirisne maramice i gelove za čišćenje vagine jer mogu izazvati iritaciju. 

Treba vježbati

Sve bi žene trebale jačati zdjelicu. Ova vrsta vježbi može pomoći ženama tijekom poroda, spriječiti urinarne infekcije i pojačati orgazam. Kako biste ih naučili vježbati, prvo pokušajte zaustaviti mokraćni mlaz dok urinirate, na taj način se i učvršćuju mišići. 

Kada ste prepoznali o kojim mišićima se radi, legnite na leđa. Stišćite ih i opuštajte u intervalima od 5 sekundi, a zatim povećajte na 10 sekundi. Vježbu ponavljajte 3 puta dnevno.

pH vrijednost je slična vinu

U normalnim okolnostima pH vagine je 3,8 do 4,5, nešto slično kao vino i rajčice. S druge strane, pH vrijednost spreme kreće se između 7,2 i 8, što pogoduje vagini i neutralizira njen okoliš. Previše odnosa može poremetiti pH vrijednost vagine i to može dovesti do infekcije. 

Tijekom ovulacije iscjedak se mijenja

Vagina se sama podmazuje, a na razinu podmazivanja i proizvodnje iscjetka utječe menstrualni ciklus. 

Međutim, u vrijeme ovulacije, vagina proizvodi prozirnu, gumastu i rastezljivu sluz u vratu maternice. Žene koje ne koriste kontracepciju, proučavajući iscjedak mogu prepoznati kada su im plodni dani.

Mijenja se tijekom godina

Starost može utjecati na izgled vagine, baš kao što utječe na lice i ostatak tijela. Tijekom trudnoće, hormonalnih promjena i genetike može izgubiti na elastičnosti.
Koža stidnice može potamniti ili posvijetliti, a klitoris se može smanjiti. Te promjene dolaze uslijed smanjenja razine estrogena nakon menopauze.

Seks poslije poroda: Sve što ste ikada htjeli znati

Ima specifičan miris

Normalno je da vagina ima blagi miris. Vrsta mirisa ovisi o mnogim faktorima, kao primjerice, kombinaciji dobrih i loših bakterija koje žive u vagini, prehrani, vrsti tkanine koju nosite, razini higijene, znoju i količini sekreta.

Kava, šparoge, repa, alkohol, brokula, luk i češnjak, mogu neugodno utjecati na miris vagine. Međutim, postoji i izražen neugodan miris koji je popraćen svrbežom, peckanjem, nadraženošću i obilnim iscjetkom, što znači je vrijeme da posjetite ginekologa.

Štitnjača, ginekološke smetnje… Evo što su naši čitatelji najviše pitali liječnike u 2017.

Nemoguće je izgubiti nešto u vagini

Mnoge žene se boje da higijenski proizvodi, kao što su tamponi, mogu nepovratno završiti u rodnici. No, to je nemoguće! Na unutarnjem kraju, vagina je zatvorena vlastitim tkivom. Dakle, ovaj dio tijela nije povezan s nijednim drugim područjem tijela. Postoji samo mali, mikroskopski prolaz kroz koji sperma može plivati ​​do vrata maternice. Ako tampon ili kondom zaglave duboko u vaginu, obratite se ginekologu koji će vam pomoći.

Neke žene nemaju vaginu

Jedna od 5000 do 7000 žena rađa djevojčice bez vagine jer im se reproduktivni sustav ne može u potpunosti razviti. Vaginalna agenezija se najčešće dijagnosticira nakon puberteta. Žene koje pate od vaginalne agenezije imaju jajnike, ali nemaju maternicu, grlić maternice i vaginalni otvor. Na mjestu vagine obično postoji rupica. Ove žene nemaju menstruaciju, ne mogu imati odnose ili začeti dijete.

Vaginalni vjetar

Zapravo su izbacivanje zraka iz vagine i vrlo su česti, a zvuk se može usporediti s klasičnim vjetrovima, ali to ne uključuje ispuštanje otpadnih plinova i nema miris. Taj problem se uglavnom javlja tijekom ili nakon spolnog odnosa. Također se može dogoditi tijekom vježbanja ili istezanja.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo