ANKETE

Važnost prevencije: Evo zašto redovito morate provoditi kontrolu sluha

​Bez obzira na to jeste li ljubitelj glazbe, zaljubljenik u razgovore ili jednostavno uživate u zvukovima prirode, važno je voditi brigu o svom sluhu.

Sluh, često zanemaren heroj našega svakodnevnog života, igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti komunikacije, sudjelovanja u svijetu oko nas i održavanju emocionalnih veza, a kontrola sluha važan je korak prema očuvanju tog osjetila. Mnogi nisu svjesni da se čak 1,5 milijarda ljudi diljem svijeta, što čini 20% svjetske populacije, suočava s nekim oblikom problema sa sluhom. Ono što čini tu statistiku još ozbiljnijom jest činjenica da mnogi od njih nisu ni svjesni tih problema.

Preventivne kontrole sluha omogućuju rano otkrivanje eventualnih poteškoća, omogućujući pravovremenu intervenciju i očuvanje sluha. Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posebno ističe izazove s kojima se suočava današnje društvo u očuvanju sluha. Korištenje slušalica, izloženost glasnoj glazbi i buci često dovode do oštećenja sluha, a Svjetski dan sluha, koji smo obilježili 3. ožujka, podiže svijest o tim izazovima.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Kada je pravo vrijeme za kontrolu sluha?

Važnost kontrole sluha ogleda se i u činjenici da oštećenje sluha ozbiljno može narušiti kvalitetu života – stvoriti probleme u komunikaciji, prouzročiti socijalnu izolaciju ili čak i ugroziti posao. Stoga, važno je prepoznati znakove koji ukazuju na potrebu za kontrolom sluha, poput pojačavanja zvuka na televiziji, poteškoća u telefonskoj komunikaciji ili nejasnog razumijevanja riječi tijekom razgovora.

Stručnjaci naglašavaju važnost redovite kontrole sluha, posebno za osobe starije od 60 godina, koje bi to trebale činiti jednom godišnje. Ghetaldus optika, koja nudi dioptrijske naočale, sunčane naočale i kontaktne leća najpoznatijih svjetskih brendova, nedavno je uvela novosti: besplatnu preventivnu kontrolu sluha, slušne aparate i baterije.

Kao što mudra poslovica kaže, „Bolje spriječiti nego liječiti“, stoga svatko od nas može izdvojiti 15 minuta za kontrolu sluha. U konačnici, briga o sluhu nije samo briga o tijelu, već i o očuvanju povezanosti s okolinom, a redovite preventivne kontrole sluha, ne samo što štite vaše zdravlje već i pridonose bogatijem i ispunjenijem životu. ​

Jeste li ikada iskusili situaciju gdje niste čuli važne informacije zbog poteškoća sa sluhom?

Imate li obiteljsku povijest problema sa sluhom?

Koje aktivnosti poduzimate kako biste očuvali zdravlje svog sluha?

Možete li voditi povjerljive razgovore potiho tako da bez problema čujete što vam sugovornik govori?

Imate li navike koje bi mogle negativno utjecati na vaš sluh, poput dugotrajnog izlaganja glasnoj glazbi?

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo