Iako su prethodna istraživanja ukazala na dobrobit umjerenog pijenja za zdravlje srca, nova istraživanja kažu da konzumacija alkohola može učiniti više štete nego koristi.
Čaša crnog vina uz večeru do sada se smatrala prihvatljivom pa čak i korisnom za zdravlje vašeg srca. No prije nego što natočite sljedeću čašu crnog pinota, dobro je znati da je Svjetska federacija za srce (WHF) upravo objavila kako “nikakva količina alkohola nije dobra za srce.”
U izvješću piše da je pijenje alkohola povezano s nizom bolesti poput povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti, moždanog udara, zatajenja srca, hipertenzivne bolesti srca, kardiomiopatije, fibrilacije atrija i aneurizme.
Što je sa znanošću koja povezuje crno vino i zdravlje srca?
Što je sa svim onim studijama koje kažu da čaša vina ima kardioprotektivne prednosti?
WHF napominje da iako postoje istraživanja koja pokazuju pozitivnu vezu između zdravlja i umjerene konzumacije alkohola, mnoga od tih istraživanja ne uspijevaju uzeti u obzir druge čimbenike životnog stila sudionika, kao što su već postojeća stanja ili druge povijesti bolesti.
Prikazivanje alkohola kao neophodnog za živahan društveni život odvratilo je pozornost od štetnosti konzumiranja alkohola, kao i česte i naširoko objavljene tvrdnje da umjereno pijenje, poput čaše crnog vina dnevno, može ponuditi zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, objasnila je u priopćenju dr. sc. Monika Arora, članica Odbora WHF-a i koautorica sažetka.
Takve su tvrdnje u najboljem slučaju dezinformacije, a u najgorem pokušaj alkoholne industrije da obmane javnost o opasnosti svojih proizvoda.
Negativan utjecaj alkohola na zdravlje srca
Jennifer Wong, kardiologinja i medicinska direktorica neinvazivne kardiologije na MemorialCare Heart and Vascular Institute kaže da se slaže s politikom WHF-a, napominjući da iako neka istraživanja govore da bi alkohol mogao imati koristi, druga istraživanja povezuju konzumaciju alkohola s rakom i srčanim problemima.
Zdravija alternativa za kuhano vino prema receptu slavnog chefa
American Heart Association (AHA) upozorava da previše alkohola može povećati masnoće u krvi poznate kao trigliceridi, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim toga, Američko društvo za kliničku onkologiju kaže da uporaba alkohola može biti čimbenik rizika za više vrsta raka.
Jedno je istraživanje otkrilo da umjereno pijenje povećava rizik od moždanog udara i bolesti perifernih arterija, a drugo nedavno istraživanje otkriva da iako umjereno pijenje ima neke zdravstvene dobrobiti, također povećava rizik za razvoj raka dojke, polipa debelog crijeva, raka debelog crijeva i bolesti kostiju.
Koristi za zdravlje srca povezane s alkoholom
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primjećuje da su prethodne studije otkrile da umjerena konzumacija alkohola može imati zdravstvene prednosti, poput smanjenja rizika od bolesti srca. Jedno je istraživanje pokazalo da umjereno pijenje može imati zaštitni učinak na ljude koji žive sa srčanim bolestima. Istraživanje je pokazalo da lagano do umjereno pijenje može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti za one koji već žive sa srčanim bolestima.
Osim toga, American College for Cardiology objavio je studiju koja je pokazala da je umjereni unos alkohola povezan s nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji ne piju ili pretjerano piju. To je zato što je alkohol, u umjerenim količinama, pomogao smanjiti signale stresa koji dolaze iz mozga, što može smanjiti rizik od bolesti srca.
Osim toga, mnogi ljudi ističu plave zone, područja svijeta u kojima ljudi žive najduže, kao dokaz da konzumiranje alkohola poboljšava dugovječnost. U tim područjima ljudi jedu uglavnom biljke, redovito vježbaju, održavaju čvrste društvene veze i piju umjereno.
No, kao i mnoga istraživanja vezana uz dobrobiti alkohola po zdravlje, postoje dugotrajna pitanja poput: Postoji li određena vrsta alkohola koja koristi zdravlju? I postoji li prag koliko je previše?
Uzmimo, na primjer, crno vino. U vinu postoje flavonoidi i antioksidansi koji potencijalno mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali dr. Wong napominje da se oni također mogu pronaći u grožđu, soku od grožđa, borovnicama i kikirikiju. Osim toga, neke su studije otkrile da alkohol može pomoći u povećanju HDL kolesterola, ali dr. Wong sugerira da redovita tjelesna aktivnost može imati slične rezultate.
A. H.