Veza između postporođajne depresije i bolesne štitnjače - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Veza između postporođajne depresije i bolesne štitnjače

Shutterstock

Ako ste trudni i pripremate se za najradosniji događaj u svom životu, svakako provjerite i svoju štitnjači.

Postporođajna depresija je teže i dugotrajnije emocionalno stanje koje neke majke doživljavaju nakon poroda. Uključuje intenzivne osjećaje tuge, tjeskobe i očaja, koji nadilaze tipični ‘baby blues’.

Postporođajna depresija može nastupiti tijekom trudnoće i nastaviti se nakon porođaja, utječući na sposobnost majke da se poveže s bebom. To nije karakterna mana, već komplikacija poroda koja zahtijeva brzo liječenje i upravljanje simptomima za opću dobrobit. U rijetkim slučajevima, postporođajna psihoza, ekstremni poremećaj raspoloženja, također se može pojaviti nakon poroda, kaže endokrinolog dr. Narendra.

Kakve veze ima štitnjače s postporođajnom depresijom?

Postporođajna depresija može proizaći iz disfunkcije štitnjače zbog hormonalnih promjena u trudnoći i porodu.

Ove fluktuacije, poput onih koje se događaju kod postpartalnog tireoiditisa, mogu utjecati na raspoloženje. Hipotireoza, povezana s nedovoljnim radom štitnjače, često je povezana sa simptomima depresije. Praćenje funkcije štitnjače ključno je za nove majke s trajnim promjenama raspoloženja, što pomaže u upravljanju postporođajnom depresijom.

Shutterstock

Što je depresija štitnjače?

Depresija štitnjače odnosi se na stanje u kojem je depresija povezana s disfunkcijom štitnjače, osobito hipotireozom ili autoimunim stanjima štitnjače.

Somatostatin i serotonin utječu na osovinu hipotalamus-hipofiza-štitnjača, povezujući hipotireozu s depresijom. Pojedinci s nedijagnosticiranom, neliječenom ili nedovoljno liječenom hipotireozom suočeni su s povećanim rizikom od razvoja depresije, kaže dr. Narendra.

Osim toga, autoimuni tireoiditis povezan je s povećanom vjerojatnošću da ćete doživjeti depresiju. Povišene razine hormona koji stimulira štitnjaču (TSH), antitireoglobulina (TgAb) i antitijela na peroksidazu štitnjače (TPOAb) povezane su s depresijom i povećanim rizikom od samoubojstva.

Kako postporođajna depresija može pogoditi i očeve? – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kako se nositi sa štitnjačom i postporođajnom depresijom?

Postporođajna depresija vjerojatno proizlazi iz kombinacije genetske osjetljivosti, hormonalnih promjena i životnih događaja. Čimbenici poput stresa, prenatalnih rizika, prethodne psihijatrijske povijesti, komplikacija u trudnoći i promjena štitnjače povezani su s povećanim rizikom, iako točan uzrok problema s raspoloženjem nakon poroda ostaje nejasan.

Shutterstock

Preventivne mjere

Praćenje rada štitnjače
Redovito pratite razine hormona štitnjače tijekom i nakon trudnoće jer fluktuacije mogu utjecati na raspoloženje i pridonijeti postporođajnoj depresiji.

Sveobuhvatni pregled
Provedite temeljite pretrage na disfunkciju štitnjače u slučajevima postporođajne depresije jer problemi sa štitnjačom mogu oponašati ili pogoršati depresiju.

Procjena rizika
Procijenite rizik od postporođajne depresije kod žena s poviješću poremećaja štitnjače, budući da one mogu biti pod povećanim rizikom od poremećaja raspoloženja nakon simptoma poroda.

Kako se riješiti depresije štitnjače?

Terapija za poremećaje štitnjače obično uključuje lijekove usmjerene na smanjenje proizvodnje hormona štitnjače ili nadopunjavanje tijela s manjkom hormona štitnjače.

Shutterstock

Ovaj tretman često ublažava simptome povezane sa bolestima štitnjače, uključujući one koji utječu na raspoloženje. Potražite liječničku pomoć ako patite od depresije. I hipotireoza i depresija mogu se učinkovito kontrolirati, kaže dr. Narendra.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo