Zdravlje

Zdravlje

Vitamini koji su potrebni ženama u svakoj životnoj dobi

Količina vitamina i dodataka prehrani koji se reklamiraju kao nužno potrebni za naše zdravlje mogu vas ostaviti u nedoumici. Trebate li zaista svaka dva sata popiti po jednu tabletu? Naravno da ne.

Najbolje je držati se uravnotežene prehrane. Ali suplementi mogu biti dobar način da se popune praznine kada se dogode. Iako su vitamini potrebni jednako muškarcima i ženama, neki su ipak potrebniji ženama u određenoj dobi kad hormoni preuzmu vlast nad tijelom.

Antioksidansi

Ova skupina uključuje vitamin A (retinol), beta karoten i karotenoide – vitamin C i vitamin E. Čini se da igraju ulogu u zaštiti od sićušnih čestica koje stvara vaše tijelo, zvanih slobodni radikali, a koje mogu razoriti stanice.

Antioksidansi mogu smanjiti rizik od nekih zdravstvenih problema i usporiti starenje. Neki istraživači također misle da pomažu u jačanju imunološkog sustava, obrane vašeg tijela od mikroba.

Beta karoten

Vaše ga tijelo mijenja u vitamin A, hranjivu tvar koja pomaže vidu, mekim tkivima i koži. Naći ćete ga u marelicama, dinji, mrkvi, guavi, kelju, papaji, breskvama, bundevama, crvenoj paprici, špinatu i rajčicama.

Žene koje imaju problema s ispadanjem kose u njemu će naći spas. Također može smanjiti rizik od razvoja raka jajnika u postmenopauzi. 

Vitamin C

Također možete čuti da se zove askorbinska kiselina. Pomaže u zacjeljivanju rana i pomaže vašem tijelu da stvara crvena krvna zrnca. Također povećava razinu moždane kemikalije koja se zove norepinefrin, zbog čega se osjećate budnije i pojačava koncentraciju.

Ženama je bitan i zato što ima veliku važnost u proizvodnji kolagena koji pomaže i kod smanjenja pojave bora te simptoma i znakova starenja.

Shutterstock

Istraživanja pokazuju da kada ste pod velikim stresom ili kako starite, razina askorbinske kiseline pada. Vitamin C možete dobiti iz brokule, grejpa, kivija, naranči, paprike, krumpira, jagoda i rajčice.

Vitamin E

Također je poznat kao tokoferol i uključuje srodne spojeve koji se nazivaju tokotrienoli. Vašem tijelu je potreban da bi stanice bile zdrave. Također može usporiti znakove starenja. Ali povećavate rizik od krvarenja ako ga uzimate previše svaki dan. Ovu hranjivu tvar možete unijeti u hranu poput kukuruznog ulja, ulja jetre bakalara, lješnjaka, maslaca od kikirikija, ulja šafranike, sjemenki suncokreta i pšeničnih klica.

Istraživanja su pokazala potencijalne prednosti kod simptoma menopauze, poput valova vrućine i zdravlja kostiju.

Ovo je 6 najboljih napitaka za jačanje imuniteta u borbi protiv bolesti

B vitamini

Postoji nekoliko vrsta ovih nutrijenata i svi su dobri za vaše tijelo. Ali tri najvažnija su vitamini B6, B12 i folna kiselina. Dok je folna kiselina važna i prije planirane trudnoće, ostali vitamini B skupine ključni su za zdravu trudnoću.

Vitamin B6

Poznat je i kao piridoksin. Potreban vam je za dobar rad vašeg mozga i za pomoć vašem tijelu da pretvori hranu u energiju, što se zove metabolizam. Može biti toksičan ako ga unesete previše odjednom, pa je najbolje jesti hranu koja sadrži ovaj hranjivi sastojak. Probajte ribu, krumpir, slanutak, avokado, banane, grah, žitarice, meso, zobene pahuljice i perad.

Vitamin B12

Također je važan za metabolizam i pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Možete ga dobiti iz sira, jaja, ribe, mesa, mlijeka i jogurta. Starije odrasle osobe, osobe s anemijom, vegani i vegetarijanci trebali bi surađivati s liječnikom kako bi bili sigurni da ga unose dovoljno.

Shutterstock

Folna kiselina

Pomaže u izgradnji zdravog mozga i leđne moždine. Također stvara DNK i RNK, građevne blokove stanica, i sprječava promjene u DNK koje mogu dovesti do raka. Odraslima i djeci potreban je za izgradnju normalnih crvenih krvnih stanica i sprječavanje anemije. No posebno je važno za trudnice jer pomaže u sprječavanju urođenih mana poput spine bifide.

Hrana s visokim udjelom folata uključuje špinat i lisnato povrće, šparoge, citrusno voće, dinje, jagode, obogaćene žitarice, mahunarke, slanutak, crni grah, grah, jaja i jetru.

Vitamin D

Možda se naziva vitaminom, ali zapravo djeluje kao hormon. Pomaže premjestiti kalcij i fosfor – važne minerale za održavanje kostiju jakima – u vaš krvotok. Kada vaše tijelo nema dovoljno vitamina D, uzimat će kalcij i fosfor iz vaših kostiju. S vremenom ih to čini tanjima i dovodi do stanja poput osteoporoze, što vas izlaže riziku od prijeloma.

Shutterstock

Vitamin D možete dobiti iz jaja i ribe, posebno lososa, skuše i sardine. Međutim, mnoge sredovječne i starije odrasle osobe možda će morati dobiti ono što im je potrebno iz “obogaćene” hrane, kojoj je proizvođač dodao hranjive tvari, ili iz dodataka prehrani.

Posebno je važan u tinejdžerskoj dobi dok se grade kosti i mišići. Djevojke i tinejdžerice trebale bi dobiti 600 jedinica (IU) vitamina D na dan i 1300 mg kalcija dnevno, tvrde stručnjaci.

Vitamin K

Ima važnu ulogu u održavanju kostiju jakima i pomaže u zgrušavanju krvi kod starijih ljudi. Najbolji izvori hrane uključuju zeleno lisnato povrće, sojino ulje, brokulu, kuhani špinat i riblje ulje.

Njegova važnost ponovno se javlja u postmenopauzi jer su studije pokazale da smanjuje izlučivanje kalcija mokraćom čime stvara preduvjete za njegovu ponovnu ugradnju u kosti.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo