Protein je ključna komponenta prehrane, ali izvor – životinjski ili biljni – čini razliku. Mikoprotein se dobiva iz gljive i koristi se u nekim zamjenama za meso
Prehrana igra ključnu ulogu za rad svih tjelesnih sustava. Proteini su važan dio dobro uravnotežene prehrane i mogu dolaziti iz različitih izvora. Istraživače zanimaju izvori proteina koji nisu životinjskog podrijetla i njihove dobrobiti, uključujući kako oni utječu na kolesterola i razine glukoze u krvi.
Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition uspoređivala je konzumaciju mikoproteina ili proteinskih proizvoda od gljiva s konzumacijom ribe i mesa tijekom četiri tjedna. Rezultati su pokazali da je skupina koja je jela mikoproteine doživjela pad određenih razina kolesterola do 10 posto.
Koje je ulje najzdravije koristiti? E pa ovisi o jelu koje pripremate
Ako i buduća istraživanja potvrde ove nalaze, konzumacija mikoproteina mogla bi postati još jedan alat za održavanje zdrave razine kolesterola, prenosi Medical News Today.
Studija u prilog mikoproteinima
Mikoprotein dolazi iz gljiva i bogat je proteinima, a također sadrži velike količine vlakana. Proizvodi s mikoproteinom mogu biti zamjena za životinjske izvore proteina poput mesa ili ribe.
Istraživači su tijekom spomenute studije htjeli vidjeti kako jedenje mikoproteina umjesto mesa i ribe utječe na razinu kolesterola, posebno kod ljudi koji su imali prekomjernu težinu i povišenu razinu kolesterola. Ljudi mogu utjecati na svoje razine kolesterola promjenama u načinu života i prehrani.
Kontrola kolesterola ključna je jer utječe na zdravlje srca i rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ujedno je i vitalna tvar koju tijelo proizvodi za ključne funkcije poput formiranja staničnih membrana, proizvodnje hormona i sinteze vitamina D. Tijelu je potreban kolesterol, ali višak, posebno LDL ili ‘lošeg’ kolesterola, može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, što dovodi do ateroskleroze. To povećava rizik od krvnih ugrušaka, smanjenog protoka krvi te srčanog i moždanog udara, pojasnila je Beata Rydyger, registrirana nutricionistica iz Los Angelesa, koja nije bila uključena u studiju.
Studija je bila randomizirano kontrolirano ispitivanje. Sudionici su bili odrasli ljudi u dobi između 18 i 70 godina. Svi su imali indeks tjelesne mase od 27,5 ili viši, što ukazuje na prekomjernu težinu. Istraživači su pretpostavili da će ovaj kriterij također osigurati da sudionici imaju povišen kolesterol.
Istraživači su nasumično podijelili 72 sudionika u dvije skupine. Jedna skupina dobivala je mesne i riblje proizvode, a druga mikoproteinske proizvode. Kontrolirali su im krv svaki tjedan, a više poboljšanja u razinama kolesterola pronašli su među skupinom koja je jela mikoproteine.
Sudionici u mikoproteinskoj skupini također su imali niža prosječna očitanja šećera u krvi i koncentracije c-peptida od kontrolne skupine.
Umjesto mesa, birajte gljive! Ovo je 6 razloga zašto ih trebate jesti češće
Već neko vrijeme znamo da konzumacija mikoproteina, glavnog sastojka Quorn proizvoda, ima potencijal za smanjenje kolesterola. Do sada se ovo oslanjalo na studije provedene u strogim laboratorijskim uvjetima, tako da nismo znali hoće li funkcionirati u stvarnom životu, rekao je autor studije dr. George Pavis.
Mane mikoproteina
Mikoprotein je potencijalni alergen pa pripazite prilikom prvog konzumiranja.
Neki ljudi mogu imati neželjene i teške gastrointestinalne ili alergijske reakcije na mikoprotein. Ponekad prerađeni mikoprotein može sadržavati visok udio natrija ili masti, pa je provjera oznake sastojka ključna. Kada se pripremi na zdrav način, mikoprotein je izvrstan izvor proteina i vlakana koji se može uključiti u bilo koju prehranu, rekla je Chelsea Johnson, registrirana dijetetičarka.
N. M.