Zdravlje

Zdravlje

Zašto se herpes pojavljuje i kako ga se riješiti prirodnim putem

Kad se jednom pojavi, virus zauvijek ostaje u organizmu, no njegovo pojavljivanje možete svesti na minimum jačanjem imunitet i urednim načinom života

Herpes je vrlo česta virusna infekcija, a najčešće je posljedica oslabljenog imuniteta. Može se pojaviti i kod jakog stresa, anksioznosti ili straha. Kad smo pod stresom, nadbubrežna žlijezda izlučuje hormon kortizol koji slabi imunološki odgovor, što omogućuje virusu herpesa da se razmnožava.

Riječ je o herpes simplexu koji uzrokuje simptome na usnama, ali i drugim dijelovima tijela. Postoje dvije vrste ovog herpesa. Dok se jedan češće manifestira na ustima (HSV1) drugi zahvaća genitalno područje (HSV2), iako oba mogu zahvatiti oba područja

Do jakog imuniteta uz pomoć samo pet namirnica – uvijek ih je dobro imati u kuhinji

Nakon prve infekcije, virus zauvijek ostaje u živčanim stanicama i povremeno se aktivira, najčešće na istom mjestu. Herpes na usni je zarazan, a može se prenijeti ljubljenjem, kašljanjem ili kihanjem te zaraženom hranom i pićem. Nositelj virusa može prenijeti herpes drugoj osobi čak i kad nema mjehurića, ali najveća mogućnost zaraze je od trenutka pojave mjehurića do pojave krasti. Virus HSV1 može se prenijeti i oralnim seksom te uzrokovati genitalni herpes

Simptomi herpesa

Iako izbija iznenada, simptomi se mogu primijetiti i nekoliko dana prije same pojave. Na tom se mjestu mogu osjetiti bol, svrbež te peckanje. Uskoro koža postaje bolna i crvena te se pojavljuju mjehurići ispunjeni tekućinom. Oni s vremenom pucaju, a na njihovom mjestu nastanu žute kraste pa ranice koje uobičajeno zacijele nakon 7 do 10 dana. No, treba znati kako neaktivni virus ostaje u živčanim vlaknima. Pojava herpesa može biti popraćena tremperaturom, slabošću, a nije rijetkost ni povećanje limfnih čvorova.

Prevencija herpesa 

  • Izbjegavajte dodirivanje zaraženog područja.
  • Temeljito perite ruke nakon izbijanja infekcije.
  • Nemojte dijeliti s drugima predmete koji dolaze u kontakt s ustima.
  • Ojačajte imunitet zdravom prehranom ili vitaminskim dodacima.
  • Pobrinite se da svaki dan spavate barem sedam sati
  • Koristite tinktura ili preparate koji sadrže Echinaceu. Više studija potvrdilo je njezin antiviralni učinak. 

Liječničku pomoć trebate potražiti ako herpes ne prođe u roku od 10 dana, te u slučaju da se često pojavljuje.

Kako se prirodno riješiti herpesa

Narodnih lijekova i savjeta je puno, i dok neki pronađu u njima olakšanje drugima pomažu samo preparati iz ljekarne – a ponekad niti to. Važno je ne dirati herpes te ga ne iritirati dodatno jakim sapunima i kremama.

Prirodni lijekovi koje ćete pronaći u kuhinji

Jabučni ocat 
Poznat je da pomaže pri mraznim kožnim infekcijama jer ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje koje uništava mikroorganizme. Pomaže u ubijanju aktivnog virusa i smanjuje izbijanje. Kad se konzumira redovito, djeluje kao probiotik te štiti tijelo od virusnih infekcija.

Kada se nanosi izravno na mjehuriće, odnosno ulkuse, može trenutno smanjiti svrbež i upalu uništavanjem virusa koji ih uzrokuje. Osim toga, kisela priroda jabučnog octa pomaže u održavanju prirodnog pH kože, što je čini otpornijom na infekcije.

Sve što trebate učiniti je razrijediti jabučni ocat s vodom i vaticom nanijeti na mjesto zahvaćeno herpesom. Razrijeđeni jabučni ocat možete piti svaki dan kako bi virus zadržali u stanju mirovanja.

Led
OSjetite li da će vam izbiti herpes stavite na to mjesto kockicu leda ili držite ledeni oblog. Hladnoća ometa izbijanje virusa. Možete dodati u oblog medicinski alkohol ili vodikov peroksid kako bi ubrzali uklanjanje ranice.

Topli oblog
Kad herpes već izbije led više nije učinkovit. Zacijeljivanju će više pomoći toplina. Oblog od vrućih vrećica crnog čaja idealan su izbor.

Eterična ulja
Odličan su izbor za ublaživanje svrbeža, ali i zaustavljanje infekcije. Kod herpesa na usni osobito pomažu sljedeća ulja zbog svojih snažnih antivirusnih svojstava. Nanose se nekoliko puta dnevno.

  • ulje čajevca
  • ulje pepermintaa
  • ulje origana
  • eukaliptusovo ulje

Ulja nemojte koristiti nerazrijeđena. Dodajte im ulje jojobe ili kokosa kako ne bi iziritirali dodatno kožu.

Propolis
Ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Smanjit će bol te peckanje i svrbež. Koristite ga nekoliko puta dnevno.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo