4 iznenađujuće bolesti koje liječnik može otkriti samo pregledom oka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

4 iznenađujuće bolesti koje liječnik može otkriti samo pregledom oka

Shutterstock

Da znate da postoji jednostavan pregled putem kojeg vam liječnik može otkriti neke zdravstvene probleme, sigurno biste odmah otišli na pregled…

Mnogi od nas ne znaju da rutinski pregled oka može ponuditi važne informacije o cjelokupnom zdravlju, te otkriti neke probleme prije nego i sami primijetite da nešto nije u redu.

Ako se otkriju na vrijeme, mnoge od ovih bolesti se mogu uspješnije liječiti.

1. Dijabetes

Negativan efekt dijabetesa se može odraziti na cijeli organizam, ali oftalmolog može problem primijetiti promatranjem žilica koje se nalaze na stražnjoj strani oka. Jedan od simptoma dijabetesa je i krvarenje retine koje liječnik također može na vrijeme primijetiti pregledom oka.

Osim ruku i ove dijelove tijela treba stalno prati, a mnogi to ipak ne čine!

2. Multipla skleroza

Pregled oka je i dobar način za prepoznavanje optičkog neuritisa ili upale vidnog (očnog) živca, a može biti prvi simptom koje osobe s multiplom sklerozom mogu primijetiti. Naravno, prvi simptomi mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali ako se rano otkriju, rano se može krenuti i s terapijom.

3. Visok krvni tlak

Ako vam liječnik otkrije oštećenje žilica u oku tijekom pregleda, moguće da se radi o simptomu visokog krvnog tlaka, a to je stanje povezano s opasnim stanjima poput bolesti srca i srčanog udara. Ako se primijeti na vrijeme, stanje se puno lakše kontrolira.

Imate zdravstveni problem, a ne možete do doktora? Postavite pitanje našim liječnicima!

4. Artritis

Osobe koje pate od artritisa imaju povišenu razinu kemikalija u krvi što uzrokuje upale u cijelom tijelu. Iako najčešće pogađa zglobove, otprilike trećina osoba primijeti i probleme na očima, poput suhoće. Oftalmolog može u ranoj fazi pregledom otkriti bolest.

A. A.

Foto:Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo