Zdravlje

Zdravlje

Dosadile su vam naočale ili kontaktne leće? Donosimo apsolutni vodič kroz laserske operacije očiju

Zagrebačke oftalmološke klinike, među kojima je i Opto Centar, mogu se pohvaliti da zbog vrhunskih stručnjaka i inovativne tehnologije, uživaju velik ugled u svijetu. Koje su metode laserskog skidanja dioptrije najbolje i koje kriterije pacijenti trebaju zadovoljiti doznajte u našem vodiču

 S dolaskom toplijih dana, odlučili ste doći u top formu pa ste upisali, primjerice, školu trčanja. I sve bi bilo super, osim što vrlo brzo ostajete bez daha jer trčanje izgleda mnogo jednostavnije kad gledate druge, da ne nosite naočale koje vam neprestano kližu s nosa. Ako ih skinete, ne vidite dobro prepreke koje vas čekaju na cesti, tako da ni to nije najbolje rješenje.

Mnogi koji nose naočale i voze se javnim prijevozom u kojem je nošenje maski obavezno, suočavaju se s vječnim problemom nošenja naočala, a to je magljenje stakala. Kad topli dah dospije do hladne površine stakla, naočale se zamagle.  Ako su vam dosadile naočale ili ako godinama nosite kontaktne leće, koje vas žuljaju i ne biste trebali s njima zaspati pred televizorom, oftalmolozi preporučuju lasersku operaciju očiju. Zasigurno niste znali da je prvu lasersku korekciju vida davne 1987. godine izveo njemački profesor Theo Seiler koji još i danas razvija nove laserske tehnike te usko surađuje s hrvatskim oftalmolozima.

Upravo zbog toga zagrebački oftalmolozi  ulijevaju povjerenje pacijenata iz svih dijelova svijeta. Oftalmolozi zagrebačkog Opto Centra vrhunski su stručnjaci, a mi vam donosimo apsolutni vodič kroz laserske operacije očiju. Sigurno vas zanimaju metode laserskog skidanja dioptrije, a u zagrebačkom Opto centru rade sve danas dokazane metode, koje možemo podijeliti u dvije skupine:

  • površinske metode ili PRK
  • LASIK

Sve što trebate znati o PRK postupku

Iako su površinski ili PRK postupci vrlo sigurni i najviše “štede” tkivo rožnice, postoperativni oporavak vida kod PRK-a nije brz kao kod LASIK-a. Kod mehaničkog PRK postupka (Amoils, Pallikaris metoda i druge), epitel se uklanja “brush” tehnikom uz pomoć posebnih rotirajućih četkica.

Nakon višegodišnjeg iskustva s različitim površinskim metodama, dr. sc. Adrian Lukenda posljednjih godina preporučuje napredni transepitelni PRK (eng. Advanced Surface Ablation T-PRK) – poznatiji kao “NO TOUCH” postupak, koji je zbog odličnih rezultata i zadovoljstva i komfora pacijenata u najvećem broju slučajeva zamijenio mehaničke metode.

To je jedini postupak laserske korekcije vida  bez značajnijeg dodira instrumenata ili alkohola s okom. Intraoperativni tijek je vrlo ugodan jer se rožnica ne dodiruje ili se dodiruje posebnom spužvicom. Svi PRK postupci koriste značajno manje tkiva rožnice u usporedbi s LASIK postupcima. Svi površinski laserski postupci skidanja dioptrije u Opto Centru su individualni i izvode se kao “wavefront” optimizirani i “wavefront” vođeni PRK. Transepitelni “wavefront” vođeni PRK tretman rutinski se u Hrvatskoj izvodi jedino u Opto Centru.

Što je to LASIK metoda?

LASIK ili laserska in-situ keratomileuza trenutno je jedan od najčešćih postupaka laserskih operacija oka u svijetu. Ova je metoda sigurna i učinkovita, s vrlo malo nuspojava. Metoda LASIK u poliklinici Opto Centar uključuje upotrebu posebnog femtosekundnog lasera kojim se izrađuje maleni poklopac rožnice ispod kojega se uz pomoć drugog „hladnog“ lasera oblikuje rožnica i tako ispravlja dioptrija. Opto Centar je jedna od malobrojnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj je moguće, napraviti „wavefront“ vođeni LASIK, prema jedinstvenoj mjeri valne fronte vašeg oka.

Svi postupci laserskog skidanja dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini što potvrđuje i više od 30 milijuna LASIK zahvata napravljenih u svijetu. Ipak, postoji maleni rizik od komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata ili rizika od popuštanja rožnice zbog čega je iznimno važan temeljiti predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za vaše oči.

Pacijenti se često pitaju kad je idealan trenutak za lasersko skidanje dioptrije i jesu li idealni kandidati? Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, pacijent treba ispunjavati sljedeće kriterije:

  • stabilna dioptrija unutar 1-2 godine (prihvatljive su samo minimalne promjene dioptrije)
  • pacijent mora biti punoljetan
  • dioptrija kod kratkovidnosti može biti do 9 dioptrija / dalekovidnost i astigmatizam do 5 dioptrija
  • rožnica treba biti dovoljne debljine (debljina rožnice ustanovi se na predoperativnom pregledu)
  • pacijent treba biti zdrav, bez sustavnih reumatskih i sličnih bolesti
  • pacijent ne smije imati teže ozljede ni bolesti oka
  • alergije u načelu ne predstavljaju kontraindikaciju, iako nije baš preporučljivo operirati tijekom akutnog napada

Ako razmišljate o laserskoj korekciji dioptrije, prvi korak koji trebate učiniti je otići na pregled. U očnoj poliklinici Opto Centar svakom problemu s vidom i očima pristupaju individualno. U ugodnom ambijentu njihova očnog centra, nakon pregleda najsuvremenijom opremom, oftalmolozi Opto Centra u dogovoru s vama, odabrat će najbolje rješenje za vaš problem s očima.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Opto Centrom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo