Zdravlje

Zdravlje

Vitamini, vježbanje, liječenje kroničnih bolesti… 5 načina kako poboljšati vid

Jedan od važnijih načina očuvanja vida su redoviti pregledi koji će poboljšati vid i prevenirati ozljede.

1. Konzumirajte dovoljno vitamina i minerala

Vitamin A, C i E te mineral cink sadrže antioksidante koji će prevenirati senilna makularnu degeneraciju ili degeneracija žute pjege je očna bolest koja oštećuje centralni vid koji je potreban za čitanje i detaljno raspoznavanje oblika i boja. makularnu degeneraciju, stanje. Ove nutrijente možete pronaći u voću i povrću kao što su mrkva, paprika, brokula, špinat, jagode…

Mrkva – zdrava namirnica

2. Ne zaboravite na karotenoide

To su organski pigmenti koji čuvaju zdravlje očiju, a među njima su lutein i zeaksantin koje možete pronaći u zelenom lisnatom povrću, brokuli, tikvicama i jajima. Možete ih pronaći i u dodacima prehrani. 

3. Ostanite fit

Vježbanje i aktivnost može očuvati zdravlje očiju, ne samo uzak struk. Dijabetes tip 2, koji je učestaliji kod pretilih ljudi, može uzrokovati oštećenje sitnih kapilara u oku,a to se stanje zove dijabetička retinopatija. Provjeravajte glukozu u krvi redovito. 

I ako imate dijabetes možete uživati u hrani, evo kako!

4. Nosite naočale koje imaju zaštitu

Jake sunčeve zrake mogu oštetiti mrežnicu te tako pojačati rizik od opasnijih poremećaja poput katarakte. Zato stavite naočale svaki put kada izlazite iz kuće. 

5. Liječite kronične bolesti

Dijabetes nije jedino stanje koje može utjecati na zdravlje oka, tu je i povišen krvni tlak i multipla skleroza… Ova su stanja povezana s kroničnim upalama, koje mogu naštetiti zdravlju od glave do pete! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo