Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje očiju: Najprecizniji vodič kako sačuvati ili vratiti oštrinu oka, skinuti dioptriju i mrenu, liječiti žutu pjegu i očni tlak

Danas 253 milijuna ljudi u svijetu živi s oštećenjem vida, dok je više od 80% slučajeva moguće spriječiti uz odgovarajuće liječenje i strategiju prevencije.

Recept za dobar vid i zdrave oči je jednostavan – temeljit pregled oka. Koliko često trebate otići na pregled te u kojim slučajevima se hitno trebate javiti oftalmologu?

Važnost redovitog i temeljitog pregleda očiju

Svi se slažemo kako  su nam oči i vid iznimno važni, no pritom je potrebno zapitati se kada smo zadnji put bili na pravom očnom pregledu. Čak i osobe koje zbog kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma nose naočale ili kontaktne leće, kao i oni koji su dioptriju korigirali laserom mogu pomisliti da je samo provjera vida dovoljna za redovnu kontrolu zdravlja očiju. Puni pogled u vaše oči u sklopu temeljitog kompletnog pregleda koji je moguće obaviti u poliklinici OPTO CENTAR, uključuje širenje zjenica uz pomoć kapi, a može otkriti puno više o zdravlju vašeg vida.

Osim što se na takvom pregledu mogu rano uočiti bolesti oka i poduzeti koraci za zaštitu vašeg vida, često su upravo oftalmolozi oni koji prvi otkriju kronične bolesti poput visokog tlaka i šećerne bolesti.  

Kada se preporučuje posjet oftalmologu

Na očni pregled se trebate javiti hitno i bez odgađanja u slučaju naglog pada vida na jednom ili oba oka, zamračenja i nestanka dijela ili cijelog vidnog polja, pojave „zavjese“ ili čudnih fenomena poput gledanja kroz vodeni balon, nagle pojave brojnih „plivajućih“ mutnina i bljeskova, kao i pojave crvenila i sekreta u oku kao prvog znaka infekcije. Oftalmologu je potrebno hitno se javiti i u slučaju bilo kakve ozljede oka ili kontakta s opasnim sredstvima. Pritom je važno znati da strano tijelo u oku ne morate primijetiti istog trenutka, dok se simptomi jakog žuljanja i preosjetljivosti na svjetlost često pojavljuju naknadno. Ovi simptomi dovoljno su upozorenje da odmah potražite stručnu pomoć.  

Ako spadate u sretnike koji nemaju navedene simptome, ipak probajte planirati odlazak na očni pregled, posebno u slučaju kada imate očni poremećaj, dioptriju ili ste navršili 40 godina. Glavni uzroci oštećenja vida su refrakcijske greške, katarakta i glaukom, a vodeći uzrok sljepoće uz kataraktu i glaukom je i senilna makularna degeneracija nakon 50. godine. Osim toga, jedino uz temeljiti očni pregled moguće je otkriti rijetke, ali opasne bolesti, poput melanoma oka.

Oftalmolog će prilikom pregleda procijeniti vaš osobni rizik od očnih i drugih bolesti na koji utječu rasa, dob i obiteljska povijest te vas pravovremeno uputiti na eventualne pretrage. Također, može vas savjetovati o zdravim navikama kojima možete zaštititi svoj vid – od pravilne prehrane, preko vježbanja, do adekvatne zaštite očiju od UV svjetla. Osim namirnica koje su dobre za zdravlje očiju, oftalmolog vas može informirati o potencijalnim rizicima i koristima prehrambenih dodataka za vašu prehranu.

Poseban oprez preporučuje se pušačima i dijabetičarima kod kojih je rizik od nastanka većine bolesti koje mogu  uzrokovati gubitak vida značajno povišen.

75% svih oštećenja vida i sljepoće možete spriječiti

Najčešći uzorak sljepoće u svijetu je siva mrena ili katarakta koja se stvara na očnoj leći i zamućuje vid te može prouzročiti zamagljen vid, smećkastu ili žućkastu sliku i točke gdje je vid manje bistar. Ako se ne liječi, prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vida.

Danas postoji učinkovit i jednostavan način liječenja očne mrene ako zdravlje očiju povjerite iskusnim stručnjacima.

To je operacija mrene, zahvat kojim se zamućena prirodna očna leća zamijeni umjetnom lećom. Pritom je važno na vrijeme postaviti dijagnozu te precizno izračunati leću koja će se ugraditi u oko. To se izvodi pomoću najsuvremenijih laserskih i ultrazvučnih uređaja kakvi su dostupni u poliklinici OPTO CENTAR gdje operacije izvode vodeći hrvatski operateri PHACO metodom uz ugradnju intraokularnih leća najboljih svjetskih proizvođača.

Savjet stručnjaka za odabir prave leće koja će se ugraditi u oko pojedinog pacijenta u tom slučaju je ključan. Tako će dijelu pacijenata bolje odgovarati žute leće s dodatnom zaštitom žute pjege, a drugi će se odlučiti za multifokalne leće koje uz, dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam mogu ispraviti i veći dio starosne dalekovidnosti, odnosno, vid na blizinu. Suvremene metode omogućuju da se ova vrsta operacije koristi i kao zahvat zamjene leće kod osoba koje nemaju mrenu, ali žele korigirati visoku dioptriju koju nije moguće korigirati laserom.

Važnost pravovremenog pregleda točke kojom najjasnije vidimo

Mjesto najoštrijeg vida kod čovjeka odgovorno za raspoznavanje boja i detalja je žuta pjega ili makula. Radi se o centru našeg oka koji obiluje fotoreceptorima, a oni pretvaraju svjetlost u električni impuls koji putuje do mozga što je način kako mi zapravo vidimo. Taj proces zahtjeva puno energije i kisika, zbog čega se u žutoj pjegi događaju degenerativni procesi koji dovode do slabljenja vida, posebno nakon 50. godine života i kod osoba s visokom kratkovidnošću.

Najviše problema radi tzv. degeneracija žute pjege (makularna degeneracija) koja je povezana s dobi i čija je pojavnost u velikom zamahu zbog starenja pučanstva. Simptomi ove bolesti su slabljenje vida, nemogućnost čitanja i slabije snalaženje u prostoru. Pravovremenim pregledima bolest se može otkriti na vrijeme pa se savjetuje učiniti pregled žute pjege nakon 40. godine života. Danas postoje vrlo učinkoviti lijekovi i laseri koji će zaustaviti ili usporiti napredovanje opasne vlažne forme bolesti, zbog čega je pravovremena dijagnoza najvažnija.

Tihi kradljivac vida glaukom drugi je po redu uzročnik sljepoće u svijetu

Bolest koja dovodi do oštećenja vidnog živca koji povezuje oko s mozgom naziva se glaukom ili zelena mrena. Glaukom je poznat i kao tihi kradljivac vida jer u početku propada samo periferni dio vidnog polja, a simptomi se najčešće pojavljuju tek kada je značajan dio vida već nepovratno izgubljen. Zbog toga je potrebno, posebno ako ste stariji od 40 godina ili vam netko u obitelji već ima glaukom ili povećani očni tlak, učiniti kompletan očni pregled s pregledom vidnog živca i mjerenjem očnog tlaka.

Najvažniji rizični faktor je povišeni očni tlak, no glaukom može napredovati i kod osoba s “urednim” vrijednostima očnog tlaka. To je još jedan važan razlog zašto nije dovoljno samo provjeriti vid ili izmjeriti očni tlak, nego je napraviti kompletan pregled na kojem će se provjeriti stanje očnog živca. Ako nalazi očnog živca i vidnog polja ukažu na glaukom, povišeni očni tlak snižava se kapima za oči koje propisuje liječnik. Na pregledima je potrebno redovito pratiti očni tlak i druge nalaze, kao i eventualne nuspojave. Rezervirajte već danas svoj termin za pregled u poliklinici OPTO CENTAR Centar, gdje vas očekuje najmodernija tehnologija i iskusni stručnjaci koji će razumjeti vaše potrebe i pružiti vam najkvalitetniju uslugu.

Sadržaj nastao u suradnji s poliklinikom i optikom Opto Centar.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo