5 pogrešaka zbog kojih trpi zdravlje vaših zubi! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 pogrešaka zbog kojih trpi zdravlje vaših zubi!

Briga o zubima jedna je od osnovnih higijenskih i zdravstvenih navika s kojima se susrećemo još u najranijoj dobi. Međutim, često se dogodi da pravimo greške kojih nismo ni svjesni.

Svi znamo da je zube potrebno prati ujutro i navečer. To nam je svakodnevna rutina koju nerijetko obavljamo – polovično. Koje su pogreške, a da ih nismo ni svjesni, koje svakodnevno radimo tijekom vođenja brige o oralnoj higijeni?

1. Obavljanje više poslova odjednom

Svaka minuta ujutro je itekako značajna i već smo svi uglavnom naviknuti raditi više stvari istovremeno: tuširanje, provjeravanje e-mailova, spremanje doručka… i – pranje zubi. Međutim, svakako se savjetuje da zube četkate ispred ogledala, ne radeći pritom ništa više. Tako ćete se detaljnije posvetiti svojoj i estetici i zdravlju.

2. Neadekvatno spremanje četkice

Važno je voditi računa o higijeni same četkice. Bakterija ima svugdje i lako se mogu razmnožiti na vašoj četkici kojom biste vi kasnije trebali prati zube. Prije nego je spremite bilo gdje, pobrinite se da je u adekvatnoj čistoj kutijici.

3. Četkanje zubi poslije soka od naranče

Volite započeti dan sokom od naranče ili popularnom toplom limunadom? Četkanje zubi odmah nakon tog rituala može oštetiti vašu caklinu. Stoga, prvo biste trebali neutralizirati kiselost koja se nalazi u vašim ustima toplom vodom ili mlijekom kako biste počeli s četkanjem zubi.

4. Neredovni odlasci zubaru

Ako vam je glavni izvor brige o dentalnome zdravlju internet, onda biste trebali pod hitno nešto uraditi po tom pitanju. Odlazak zubaru nikome nije na vrhu liste prioriteta, ali redovnim pregledima (koji su bezbolni!) očuvat ćete zdravlje svojih zubi i spriječiti kasnije neminovne posjete zubaru koji i neće biti tako bezbolni.

Držite li se ovih 7 pravila za zdravlje zubi?

5. Pretjerivanje s izbjeljivanjem

Svi mi želimo imati hollywoodski osmijeh, ali pretjerano izbjeljivanje može oštetiti caklinu i povećati osjetljivost zubi. Isto tako, to može odvesti do većoj sklonosti ka stvaranju karijesa, a to sigurno nikome nije u cilju.

Saznajte više na Blistavosmijeh.hr

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo